Informacja prasowa
Poznań, 11 października 2018 r.
Zupy krem – trzy proste przepisy na jesienny rozgrzewający obiad
Zupa to danie, po które chętnie sięgamy przez cały rok. Latem na naszych stołach królują chłodniki oraz zupy jarzynowe przygotowywane ze świeżych warzyw, z kolei jesienią i zimą zdecydowanie częściej stawiamy na pożywne i rozgrzewające kremy. O tej porze roku warto dodawać do nich pestki dyni czy orzechy, które nie tylko wzbogacą ich smak, ale i sprawią, że uczucie sytości po posiłku pozostanie z nami na dłużej. Poniżej znajdziecie trzy przepisy na aromatyczne zupy, które przygotowali eksperci marki Sandra.
Krem z białych warzyw i gruszki
Niezwykle elegancki i smaczny. Idealny do podania na niedzielny obiad. Dodatkowo białe warzywa wspierają układ odpornościowy oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.
Składniki:
• Por
• Duży korzeń pietruszki
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• Gruszka z puszki marki Sandra
• 1,5 l bulionu
• 100 g gorgonzoli
• Odrobina masła do smażenia
• Orzechy włoskie
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekanego pora i pietruszkę. Podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem. Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy na jednolity krem. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Orzechy prażymy na patelni. Przed podaniem zupę posypujemy orzechami, gorgonzolą i zdobimy kawałkami gruszki.
Krem pomidorowy z batatami
Bataty, dzięki zawartości beta-karotenu, mają korzystny wpływ na wzrok oraz jelita. Dodatkowo niski indeks glikemiczny sprawia, że jest to warzywo idealne dla diabetyków. Poniżej prezentujemy przepis na zupę, którą przygotujesz w 20 minut.
Składniki:
• Duża cebula
• ok. ½ kg. batatów
• Puszka pomidorów marki Sandra
• 1 l bulionu
• 2 ząbki czosnku
• Odrobina masła klarowanego do podsmażenia
• Śmietana do zup
• Natka pietruszki
• Pestki dyni
• Sól, pieprz, kurkuma
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pokrojone w małą kostkę bataty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy bulion oraz pomidory. Gotujemy przez ok. 15 minut. Blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy odrobinę kurkumy. Przed podaniem mieszamy ze śmietaną, dekorujemy pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.
Zupa krem z ciecierzycy
Jeśli przed nami intensywny dzień, warto przygotować sycącą zupę. Ta z ciecierzycy nie tylko na długo zaspokoi głód, ale również dostarczy naszemu organizmowi białka, wapnia, żelaza a także witaminy C.
Składniki:
• 2 puszki ciecierzycy marki Sandra
• Ziemniak
• Cebula
• 3 marchewki
• Masło klarowane do podsmażenia
• 1 l bulionu
• Łyżka oliwy
• Kurkuma, chili, wędzona słodka papryka
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oliwę mieszamy z papryką wędzoną oraz chili. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i smarujemy mieszanką przypraw. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut. W tym czasie kroimy warzywa i podsmażamy je na maśle. Dodajemy bulion i pieczoną ciecierzycę (część odłóżmy do dekoracji). Gotujemy przez 15- 20 minut. Po tym czasie blendujemy zupę na krem i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Dodajemy odrobinę kurkumy. Przed podaniem dekorujemy pozostałą ciecierzycą.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.
Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.
Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl