POSTNE, ALE NIE NUDNE – ZUPA Z CIECIERZYCY I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHRUPIĄCYM DODATKIEM
Składniki na 4 porcje
• ciecierzyca – 300 g
• soczewica zielona – 300 g
• bulion warzywny – 2 litry
• sól i pieprz – do smaku
• sos sojowy – 3 łyżki
• rozmaryn – 3 gałązki
• Pieczywo chrupkie żytnie z sezamem Dan Cake – 4 kromki
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć, odstawić na kilka godzin. Soczewicę gotować na bulionie warzywnym do miękkości. Ugotowaną soczewicę doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i rozmaryn. Całość zmiksować. Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę połączyć z przyprawioną, zmiksowaną soczewicą. Podawać z kromką pieczywa chrupkiego żytniego z sezamem od Dan Cake.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy