Informacja prasowa
Warszawa, 7 lutego 2017
Zimowa bomba witaminowa
Królewskie bakalie – miechunka peruwiańska, znane też jako physalis – od wieków uprawiane są w słonecznych rejonach Ameryki Południowej. Owoce zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale również nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi. Są naturalnym antyoksydantem, przez co działają jako doskonały środek prewencyjny w walce o zdrowy organizm. Te drogocenne owoce zaliczane są do kategorii superfruit, to prawdziwa bomba witaminowa, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw czy przekąska podczas zimy.
Dlaczego warto jeść te drogocenne owoce?
Lecznicze właściwości Złotych owoców, docenione zostały już przez starożytnych Inków. Współcześnie jeszcze bardziej zwracamy uwagę na składniki odżywcze inkaskiego skarbu. Złote owoce są naturalnym antyoksydantem i prawdziwą multiwitaminą. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne zaliczane są do kategorii Superfriuts, czyli grupy owoców o największych właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Obok nich w tym zaszczytnym gronie znajdują się również: kiwi, owoce granatu, borówki amerykańskie, żurawina czy smoczy owoc. Złote owoce, to jedne z najbardziej wartościowych pod względem właściwości odżywczych owoców, które w 100 g zawierają więcej potasu niż banan i więcej żelaza niż szpinak. Jednocześnie się jednymi z najbardziej bogatych w błonnik suszonych owoców.
Dzięki swoim właściwościom, te małe złociste kuleczki są skarbnicą zdrowia. Miechunka dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Miechunka peruwiańska zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej jest bogata w witaminę C, dzięki której zwiększamy naturalną odporność naszego organizmu. Dodatkowo nasz organizm dzięki tej witaminie, produkuje więcej kolagenu, a to przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i kości. Jedząc złote owoce dostarczamy naszemu organizmowi witaminę C, która doskonale wpływa na stan naszej skóry oraz zapewnia zdrowe zęby i dziąsła. O bogactwie witaminy C w Złotych owocach, musimy pamiętać w momencie, kiedy dopada nas zmęczenie i znużenie, dzięki niej jesteśmy bardziej wypoczęci oraz lepiej przyswajamy żelazo, którego miechunka jest również naturalnym źródłem!
Złote owoce są również bogate w potas, witaminę B1 i błonnik. Dlatego polecane są osobom wykonującym ćwiczenia, ponieważ dzięki potasowi prawidłowo funkcjonują nasze mięsnie, a krew ma dobre ciśnienie. Zawarta w owocach witamina B1 pomaga natomiast w prawidłowej pracy serca i wspomaga układ nerwowy. Bogactwo błonnika idealnie sprawdzi się u osób stosujących dietę, ponieważ będzie on regulował pracę naszych jelit.
Miechunka jest również doskonałym źródłem żelaza, magnezu i fosforu. To składniki dzięki którym mamy więcej siły do nauki i pracy, a także zyskujemy większą odporność i walczymy ze stresem i zmęczeniem.
Czy wiesz, że…?
Złote owoce mogą być idealną przekąską, ale również ze względu na swój niepowtarzalny słodko – kwaśny smak świetnie sprawdzi się w daniach wytrawnych, jak i deserach. Zimą dodawajmy je do porannej owsianki, czy koktajlu. A na obiad, czy kolację doskonale sprawdzi się w smakowitych, ciepłych zapiekankach z dodatkiem kasz. Miechunka może być doskonałą alternatywą dla rodzynek, a w połączeniu jako mieszanka z suszoną żurawiną stworzy nie tylko bombę witaminową, ale również zachwyci swoim smakiem.
Złota bomba witaminowa – energetyczny koktajl
Składniki:
• 2 pomarańcze
• 1 marchewka
• 1 ćwiartka małej dyni
• 60 g Złotych Owoców Bakalland
• Szczypta kurkumy
Pomarańczę, dynię i marchew obieramy i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Do gotowego koktajlu dodajemy Złote owoce i kurkumę. Następnie wszystko blendujemy aż do uzyskania jednolitego soku. Gotowy koktajl możemy ozdobić dodatkowo Złotymi owocami.