Informacja prasowa
Warszawa, 30 czerwca 2021 r.
Ziemniaki to nie tylko frytki
W jadłospisie młodych ludzi królują dania fast food, a ziemniaki kojarzą im się głównie z frytkami i chipsami, a przecież można z nich wyczarować o wiele więcej dań. Posiadają one cenne właściwości, jednak podawane z tłustymi i wysokokalorycznymi dodatkami mogą je utracić. Zdaniem Agnieszki Piskały-Topczewskiej, specjalistki ds. żywienia i ekspertki IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, traci nam tym wizerunek ziemniaka, który może być idealnym przysmakiem młodego pokolenia, promującym zdrowe odżywianie w nowoczesnej formie.
– Wiele osób, zwłaszcza w młodym wieku, rezygnuje z delikatnego smaku ziemniaka zamieniając go na kaloryczne, przetworzone produkty – frytki, chipsy. Wcale nie trzeba rezygnować z tych przysmaków – wystarczy samodzielnie przygotować je w domu za pomocą odpowiedniej techniki. W ten sposób można wykorzystać cenne właściwości ziemniaka, a jednocześnie przekonać się, jak wyjątkowy smak może mieć to warzywo bez kalorycznych dodatków – podkreśla Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspertka IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Zamiast frytek
Ziemniaki to popularne warzywo w polskiej kuchni i powszechnie lubiane pod postacią klasycznych frytek. Jeśli przygotowujemy je sami w domu np. smażymy na oleju tylko raz bądź pieczemy je w piekarniku z niewielką ilością tłuszczu i soli, mogą gościć na naszych stołach znacznie częściej. Jednak potraw z ziemniaków jest bardzo wiele i warto przekonywać do nich młodsze pokolenie. Na szczęście polska kuchnia może być dużą inspiracją do różnych wariacji na temat kartofla.
– Zwykłe kopytka można zrobić w innej, równie atrakcyjnej nie tylko smakowo wersji, przygotowując z nich tzw. kolorowe kluski, które swoim wyglądem zachęcą do jedzenia każdego fana dobrego jedzenia. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy sporządzoną masę podzielić na trzy części. Do każdej z nich dodać inny sok (marchewkowy, sok z buraków i sok ze szpinaku). Kopytka po ugotowaniu będą miały intensywny kolor pomarańczowy, czerwony i zielony. Taka forma dań pomaga w smaczny i zdrowy sposób przemycić w diecie domowników inne wartościowe posiłki – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska.
Małe co nieco z ziemniaków
Osobom lubiącym charakterystyczny smak przypieczonych ziemniaków zasmakuje fritatta, czyli hiszpański omlet w polskim wydaniu. Głównym jego składnikiem są ziemniaki, a także wartościowe jajka oraz kolorowe warzywa. Pożywny omlet z pewnością doda każdemu energii do działania. W rodzimej kuchni znajduje się także wiele receptur na pierogi z nadzieniem przygotowywanym na bazie ziemniaków, np. ruskie (z gotowanych ziemniaków połączonych z serem białym) czy szlacheckie (nadzienie z boczku i przesmażonych na patelni startych surowych ziemniaków). Takie pierogi będą rozkoszą dla podniebienia.
Ziemniaki – jedz na zdrowie!
Istnieje mnóstwo przepisów na domowe, zdrowe przekąski z ziemniaków – gofry, chipsy, mini pizzerinki czy kruche paluszki, które każdego zadowolą. Można poszukać ciekawych przepisów kulinarnych i wspólnie z domownikami przygotować posiłki z kartofli, wzbogacając je sezonowymi przyprawami i ziołami. Warto zachęcać młode pokolenie do zgłębiania historii potraw i poznawania różnych ciekawostek, np. dlaczego w niektórych częściach Polski kluski z surowych ziemniaków nazywają się kładzione, w innej części – żelazne, a gdzie indziej… szare.
– Kuchnia to strefa spotkań wielu pokoleń i doskonałe miejsce do przygotowywania wspólnych posiłków oraz poznawania i fascynowania się kulinarnym światem smaków oraz zapachów. Bywanie w kuchni wzmacnia więź z najbliższymi oraz rodzi u osób wkraczających w dorosłe życie, pasję do gotowania i otwartość na kulinarne eksperymentowanie – dodaje ekspertka.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.