Żywność

Ziemniak w roli głównej

Informacja prasowa Poznań, 30 maja 2017 r. Ziemniak w roli głównej Ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Można go przygotowywać na różne sposoby

Informacja prasowa
Poznań, 30 maja 2017 r.

Ziemniak w roli głównej

Ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Można go przygotowywać na różne sposoby – smażony, gotowany, pieczony – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nie są to jednak jedyne powody, dla których Polacy tak go uwielbiają. Ziemniaki mają dużo witaminy C (więcej niż np. jabłka) oraz są małokaloryczne. Eksperci marki Kühne przygotowali kilka przepisów, które pozwolą przyrządzić to warzywo w niestandardowy sposób.
Ziemniaki najczęściej jemy gotowane lub, w okresie letnim, grillowane. Jednak jak się okazuje, odpowiednio dobierając dodatki można przygotować je na zupełnie nowy, niespotykany sposób oraz znacznie wzbogacić ich smak. Poniżej 3 przepisy, które od dzisiaj z pewnością będą często gościć na naszych stołach.

Ziemniaczana sałatka
Będzie doskonałym dodatkiem do mięsnych dań z grilla. Dzięki połączeniu owoców i warzyw nie tylko pysznie smakuje, ale również dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów.
Składniki:
• ½ kg młodych ziemniaków
• 150 g jabłek
• 1 cytryna
• 1 czerwona cebula
• Dressing jogurtowy marki Kühne
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź, obierz i pozostaw do ostygnięcia. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Skrop cytryną. Cebulę pokrój w piórka. Kiedy ziemniaki ostygną, pokrój je w drobną kostkę i połącz z jabłkami i cebulą. Całość polej dressingiem jogurtowym i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pieczone ziemniaki
W sezonie grillowym obok mięsa, na naszych stołach najczęściej pojawią się ziemniaki z grilla. Jednak zamiast spożywania ich w tradycyjny sposób z solą, warto przygotować specjalny dip, który doskonale wzbogaci ich smak.
Składniki:
• ½ kg ziemniaków
• 300 g kremowego serka
• Szczypiorek, bazylia
• Dressing jogurtowy marki Kühne
• Sól
Przygotowanie:
Podgotuj ziemniaki przez ok. 20 minut w osolonej wodzie. Następnie zawiń każdego ziemniaka oddzielnie folią aluminiową i połóż w grillowym żarze na ok. 30 minut. Serek wymieszaj z 5 łyżkami dressingu jogurtowego, dodaj posiekany szczypiorek i bazylię. Kiedy ziemniaki będą gotowe podawaj je z przygotowanym dipem.

A to już wiesz?  Serowo-warzywne ruloniki naleśnikowe! Witaj wiosno!

Wegańska sałatka do dań z grilla
Na grillu można również przygotować pyszne warzywa, które połączone z odpowiednim sosem stworzą wyśmienite danie, idealne dla wegan i wegetarian.
Składniki:
• 300 g młodych ziemniaków
• Kilka rzodkiewek
• Zielona fasolka
• Oliwa z oliwek
• Dressing włoski marki Kühne
• Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i zawiń w folię aluminiową. Umieść w dobrze rozgrzanym grillu i piecz do momentu, kiedy będą miękkie. Fasolkę umyj, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i również grilluj do miękkości. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Kiedy warzywa będą już miękkie połącz wszystko razem i dopraw dressingiem włoskim.

Smacznego!
Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl

Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.
Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Smak zdrowia – Prozdrowotne właściwości olejów spożywczych – hit czy mit?

Więcej informacji o LEVANT FOODS:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy