Zdrowie

Zdrowie w warzywach, czyli trzy pomysły na wegetariański obiad

Zdrowie w warzywach, czyli trzy pomysły na wegetariański obiad
Informacja prasowa Poznań, 27 czerwca 2018 r. Na temat wpływu diety wegetariańskiej na zdrowie naukowcy sprzeczają się od wielu lat. Niepodważalnym jednak argumentem „za” są

Informacja prasowa
Poznań, 27 czerwca 2018 r.

Na temat wpływu diety wegetariańskiej na zdrowie naukowcy sprzeczają się od wielu lat. Niepodważalnym jednak argumentem „za” są wyniki badań, które udowadniają, że osoby rezygnujące ze spożywania mięsa mają niższy poziom cholesterolu, niższe ciśnienie krwi oraz niższy wskaźnik zachorowalności na nowotwory, otyłość czy cukrzycę typu 2. Warto więc, nawet raz na jakiś czas, zrezygnować z dania mięsnego, na rzecz równie smacznych i pożywnych potraw przygotowanych na bazie warzyw i owoców.
Z jedzenia mięsa zrezygnowało już wiele polskich i zagranicznych gwiazd. To nie tylko piękne aktorki czy modelki jak Joanna Krupa, Julia Roberts czy Anna Kalczyńska, ale także politycy jak np. Bill Clinton, który przeszedł na wegetarianizm po dwóch poważnych operacjach serca. Wielu lekarzy, dietetyków oraz naukowców coraz częściej namawia nas do zrezygnowania z produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli obawiamy się przejścia na taką dietę – warto najpierw spróbować kilku przepisów przygotowanych przez ekspertów marki Sandra, które udowodnią, że dieta wegetariańska może być smaczna, a posiłki szybkie w przygotowaniu.

Wegetariańskie burgery
Przejście na dietę eliminującą spożycie mięsa nie musi oznaczać, że od tej pory będziemy wykluczeni z wielu towarzyskich spotkań, np. przy grillu. Także coraz więcej restauracji (nawet burgerownie) posiada wersje wege swoich dań. Poniżej znajdziecie przepis na burgera do przygotowania w piekarniku lub na grillu.
Składniki:
• ½ szklanki kaszy jaglanej
• ½ puszki czerwonej fasoli marki Sandra
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• Pęczek natki pietruszki
• Czerwona cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oleju (np. rzepakowy lub słonecznikowy)
• 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
• Przyprawy: wędzona papryka, słodka papryka, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy z dodatkiem koncentratu pomidorowego i soli do momentu, aż będzie miękka. Fasolę odsączamy z zalewy i ½ puszki blendujemy na gładką masę. Pietruszkę i cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy zmielone płatki owsiane i dolewamy olej. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i formujemy kotlety, które możemy piec w piekarniku lub na tacce na grillu. Podajemy samodzielnie, z sałatką lub w bułce z ulubionymi dodatkami.
Faszerowany bakłażan
Bakłażan to z botanicznego punktu widzenia… owoc. Jest niskokaloryczny i wspiera w naszym organizmie przemianę materii. Najwięcej jednak właściwości zdrowotnych znajduje się w jego fioletowej skórce. To właśnie tutaj gromadzą się związki fenolowe, które między innymi mają działanie antyrakowe.
Składniki:
• Bakłażan
• Pomidory krojone bez skórki marki Sandra
• Papryka czerwona
• Kasza pęczak
• Cebula
• Natka pietruszki
• Odrobina oleju
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana przekrawamy wzdłuż i wydrążamy jego wodnistą część (tę z pestkami). Posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju razem z ugotowaną kaszą. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy z odsączonymi pomidorami. Podsmażamy do momentu aż papryka zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym (po posypaniu go solą powinien puścić wodę). Nakładamy warstwę kaszy z cebulką i na to warstwę pomidorów z papryką. Zapiekamy przez ok. 20 minut – do momentu, aż bakłażan zmięknie. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krem z kukurydzy
Szybka w przygotowaniu zupa krem. Głównemu składnikowi zawdzięcza swój słodki smak, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki:
• 2 puszki kukurydzy marki Sandra
• Litr bulionu warzywnego
• 2 łyżki masła
• 2 duże ziemniaki
• 1 cebula
• Przyprawy: słodka papryka, kurkuma, sól, pieprz.
• Szczypiorek
Przygotowanie:
W garnku na maśle podduszamy pokrojoną drobno cebulę i kukurydzę (odłóżmy 2 łyżki kukurydzy do ozdobienia dania). Kiedy cebula zmięknie dodajemy bulion oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy ½ łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i blendujemy zupę na jednolitą masę. Zdobimy niezblendowaną kukurydzą i szczypiorkiem.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

A to już wiesz?  Studencki kwadrans – jak zrelaksować się pomiędzy wykładami?

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy