22.01.2013
Komunikat prasowy Zdrowe odżywianie nie jest drogie 22.01.2013 10:34 Winiary Do zmiany nawyków żywieniowych potrzebujemy czasu, cierpliwości i przede wszystkim wiedzy. I choć ważne jest, by w teorii znać zasady zdrowego odżywiania, to nadal najważniejsza jest jednak codzienna praktyka i zmiana naszej świadomości. Od czego więc zacząć już dziś? Najlepiej od porzucenia mitu, że zdrowe odżywienie jest drogie! Gdy w grę wchodzi nasze zdrowie i samopoczucie warto posłuchać specjalistów żywieniowych, którzy przekonują, że zdrowe jedzenie jest smaczne, nie wymaga pracochłonnych przygotowań i co najważniejsze wcale nie jest drogie. ? Zazwyczaj, by udowodnić komuś ile w rzeczywistości kosztuje zdrowe odżywianie w Polsce powołuję się na piramidę zdrowego żywienia ? mówi Agnieszka Piskała, specjalista żywieniowy w programie edukacyjnym ?Żyj smacznie i zdrowo?. Piramida w prosty sposób pokazuje, czego w naszej codziennej diecie powinno być najwięcej, jakie produkty powinny pojawiać się kilka razy w tygodniu, a jakie tylko sporadycznie ? tłumaczy Piskała. Węglowodany złożone Są podstawą piramidy zdrowego żywienia. Występują głównie w pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, makaronach razowych. Opakowanie kaszy jęczmiennej kosztuje około 2 zł, a kaszy gryczanej około 3 zł. Takie opakowania wystarczą na co najmniej dwa obiady dla czteroosobowej rodziny. Warzywa i owoce To druga ważna grupa produktów spożywczych. W ciągu dnia powinniśmy spożywać pięć porcji warzyw i owoców, pamiętając, że porcja to tyle, ile mieści nam się w dłoni. Aktualnie 1 kg marchwi kosztuje około 1,70 zł. Oznacza to, że porcja marchwi na jedną osobę (z 4-osobowej rodziny) to koszt około 40 gr. Jeśli chodzi o owoce to powinniśmy jeść te, które występują w naszej strefie klimatycznej. Dlatego, zimą lepiej postawić na rodzime jabłka i gruszki, które są znacznie tańsze niż pomarańcze czy mandarynki. Zimą również powinniśmy jeść warzywa okopowe takie jak: pietruszka, buraki, ziemniaki oraz kwaszonki np. kapustę czy ogórki kiszone. Ich ceny wahają się od 2-6 zł za kg, ale porcji z jednego kilograma uzyskamy około 6. Produkty nabiałowe Powinny pojawiać się w naszej diecie dwa razy dziennie. Jedna porcja produktu mlecznego to np. szklanka mleka ? koszt około 50 gr lub jedno opakowanie jogurtu naturalnego (150 ml) ? 1 zł. Dobrym źródłem wapnia, szczególnie w diecie dzieci, są również żółte sery. Choć cena za kilogram to około 20 zł może być zniechęcająca, to warto pamiętać, że 2 plasterki sera żółtego (koszt około 40 gr) zaspokajają 100% dziennego zapotrzebowania na ten ważny składnik mineralny. Mięso i ryby Powinny być spożywane przynajmniej raz dziennie. Mięso i ryby to najdroższa ze wszystkich grup produktów. W naszej diecie powinny przeważać chude mięsa (drób) i tłuste ryby (mają kaloryczność 100-280kcal). Kilogram kurczaka, który zaspokoi głód 4 osobowej rodziny kosztuje około 7 zł/kg. Jeśli chodzi o ryby, to ważnych w diecie kwasów omega-3 nie dostarcza tylko drogi łosoś (46zł/kg), ale i tańszy rodzimy śledź czy wędzona makrela za którą zapłacimy ok. 5,40 zł za sztukę. Oleje Dobrym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach np. E, jest olej rzepakowy. 1 litr oleju kosztuje około 7 zł, wystarczy jednak dodać dwie łyżki do sałatki dziennie, aby zaspokoić 100% dziennego zapotrzebowania na te składniki czteroosobowej rodziny. Również oliwa z oliwek może być dobrym uzupełnieniem codziennej diety. Półlitrowa buteleczka oliwy extra Vergin to koszt około 14 zł, a wystarczy dla całej rodziny na cały miesiąc. Skoro znaczna część dorosłych nie wie, że zdrowa prawidłowo zbilansowana dieta dla jednej osoby na dzień może się zamknąć w kwocie około 6 zł, to skąd mają czerpać taką wiedzę młodzi ludzie? Z myślą o nich powstał m.in. ogólnopolski program edukacyjny ?Żyj smacznie i zdrowo?. Misją projektu jest nauka młodzieży gimnazjalnej zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. Tylko do 21 stycznia do programu zgłosiło się 1 945 nauczycieli i 52 404 uczniów z 1 391 z szkół w całej Polsce. Zgłoszeń do programu ?Żyj smacznie i zdrowo? cały czas przebywa, a chętni do udziału nauczyciele mogą się zgłaszać jeszcze do 28 czerwca. Więcej informacji o programie edukacyjnym ?Żyj smacznie i zdrowo? na stronie internetowej www.zyjsmacznieizdrowo.pl oraz na portalu profilu Facebook www.facebook.com/zyjsmacznieizdrowo Lp.WojewództwaLiczba zgłoszonych szkółLiczba zgłoszonych klasLiczba zgłoszonych uczniówLiczba nauczycieli zgłaszających 1dolnośląskie811523091125 2kujawsko-pomorskie64109249697 3lubelskie1162014067158 4lubuskie4490176165 5łódzkie1042104394147 6małopolskie1172254954150 7mazowieckie1402354997182 8opolskie3754109243 9podkarpackie1071522987132 10podlaskie4889195465 11pomorskie821503240122 12śląskie1512755647224 13świętokrzyskie3971152054 14warmińsko-mazurskie58122258383 15wielkopolskie1482695465212 16zachodniopomorskie55111215686 13912515524041945 *********************************** Program ?Żyj smacznie i zdrowo? jest akcją edukacyjną marki WINIARY prowadzoną we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Do tej pory odbyły się dwie edycje projektu, obie pod wcześniejszą nazwą ?Jedz smacznie i zdrowo?. W związku z poszerzeniem zakresu projektu o informacje z dziedziny ekologii organizatorzy podjęli decyzję o zmianie nazwy na ?Żyj smacznie i zdrowo? w III odsłonie akcji. Misją programu edukacyjnego ?Żyj smacznie i zdrowo? jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród gimnazjalistów postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej ?Jedz smacznie i zdrowo?. prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu oraz dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów. Patroni honorowi Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Partner społeczny Federacja Polskich Banków Żywności