Zdrowie

Zdrowa dieta dla babci i dziadka: Co jeść, by czuć się lepiej?

Zdrowa dieta dla babci i dziadka: Co jeść, by czuć się lepiej?
Zdrowa dieta dla babci i dziadka: Co jeść, by czuć się lepiej? Każdy wiek rządzi się swoimi prawami. A jakimi prawami powinien rządzić się jadłospis

Zdrowa dieta dla babci i dziadka: Co jeść, by czuć się lepiej?

Każdy wiek rządzi się swoimi prawami. A jakimi prawami powinien rządzić się jadłospis osób po 65. roku życia, by mogły cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem? Kluczem do sukcesu nie są w tym przypadku ani skomplikowane diety, ale tajemnicze substancje. Źródło zdrowia tkwi bowiem w prostocie i umiejętnym dopasowaniu komponentów, które na stałe powinny znaleźć się w menu każdej babci i dziadka.

Zdrowa dieta to klucz do dobrego samopoczucia. Szczególnie wtedy, gdy wraz z wiekiem organizm robi się coraz bardziej wymagający. Wbrew pozorom dieta seniora nie musi być wcale ascetyczna, a jedynie właściwie skomponowana. Wyzbywając się najbardziej niekorzystnych dla zdrowia nawyków żywieniowych z młodości i zmieniając je na lepsze, starsze osoby szybko dostrzegą różnicę i na nowo odkryją radość płynącą z poznawania nowych kompozycji smakowych.

Dobre źródło energii
Pierwszym z aspektów, o które należy się zatroszczyć, jest typ produktów, dostarczających najwięcej energii. Najlepiej, aby były to węglowodany złożone, obecne w produktach zbożowych, kaszy czy brązowym ryżu. W diecie nie powinno zabraknąć również makaronów, ziemniaków oraz jajek. Nie można zapominać o tłuszczach, ale jedynie tych dobrych. Zamiast zwierzęcych, wybierajmy roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy czy kukurydziany. Jadłospis powinien zawierać również ryby, które bogate są w witaminę D oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wzmacniające serce, układ nerwowy i odpornościowy.

Mlecznie, lecz bez mleka
Codzienne posiłki powinny obowiązkowo obfitować w wapń, którego szczególnie bogatym źródłem są produkty nabiałowe. Dobrze jest ograniczyć niemniej ilość laktozy, która może być z wiekiem słabiej trawiona. Najwięcej tego cukru znajduje się w mleku, niemniej na szczęście nie we wszystkich produktach pochodnych. – Wśród produktów mlecznych nie trzeba wybierać jedynie tych oznaczonych jako bezlaktozowe. Do diety bezpiecznie mogą zostać włączone między innymi produkty mleczne poddane fermentacji. Należą do nich np. kwaśna śmietana, maślanka, kefir czy jogurt. Ponadto seniorzy bez obaw sięgać mogą po sery żółte, charakteryzujące się brakiem laktozy. Podobnie rzecz się ma w przypadku innych typów serów, takich jak serki topione – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej Mońki. Aby mieć absolutną pewność wyboru odpowiedniego produktu przed jego zakupem koniecznie zapoznajmy się z etykietą.

A to już wiesz?  Wspólne chwile z Babcią i Dziadkiem przy herbacie

Warzywnie, owocowo, kolorowo
Jedna z kluczowych zasad zdrowego odżywiania, jaką jest spożywanie świeżych owoców i warzyw, z wiekiem nie traci na ważności. To właśnie one są źródłem witamin kluczowych dla zachowania równowagi organizmu. Jeśli świeże produkty są zbyt ciężkie dla żołądka, w przypadku warzyw doskonale sprawdzą się zupy oraz gotowanie na parze lub krojenie na drobne kawałki. Owoce natomiast z powodzeniem można wykorzystać jako podstawę dla naturalnych soków. Spadek apetytu, typowy dla osób wkraczających w swój złoty wiek, można zrekompensować sobie z kolei wyglądem przygotowywanych potraw. Wielobarwne miski jarzyn i proste, domowe sałatki stanowią jeden z najlepszych sposobów na połączenie w jednym daniu wszystkiego tego, co najważniejsze – witamin, wartościowych tłuszczów i minerałów.

Sałatka z awokado i serem Aldamer
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
• 2 garście rukoli
• 2 garście liści młodej botwinki lub młodego szpinaku
• 1 dojrzałe awokado
• 10 pomidorków koktajlowych
• 6 jajek przepiórczych
• 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

Sos winegret:
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
• 1 łyżka soku z cytryny
• ½ łyżeczki kurkumy
• 1 płaska łyżeczka cukru
• szczypta soli i czarnego pieprzu do smaku

Wykonanie:
Rukolę i liście botwinki wyłożyć do miski. Dodać poszarpaną sałatę, cząstki obranego awokado, pomidorki przekrojone na pół oraz ugotowane i przekrojone jajka przepiórcze. Dodać utarty na grubym oczku ser, polać sosem winegret i delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Więcej smakowitych przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

A to już wiesz?  Świąteczne potrawy z orientalnymi produktami

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy