Zdrowie

Z czym to się je – pasta tahini

Z czym to się je – pasta tahini
Informacja prasowa Poznań, 19 czerwca 2018 r. Z czym to się je – pasta tahini Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy

Informacja prasowa
Poznań, 19 czerwca 2018 r.

Z czym to się je – pasta tahini
Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
Cieciorka oraz przyrządzany na jej bazie hummus należą do jednych z najbardziej znanych i lubianych w Polsce bliskowschodnich potraw. Nie każdy jednak wie, że do hummusu dodawane jest także tahini, czyli pasta z nasion sezamu, która nadaje daniom charakterystycznego smaku. Sam sezam jest skarbnicą wartości odżywczych, między innymi miedzi, manganu, wapnia, magnezu czy żelaza. Nasiona sezamu normują także poziom cholesterolu oraz chronią wątrobę przed szkodliwymi czynnikami. Tahini to pasta, która sprawdzi się jako dip, dressing lub krem na kanapki, a także jako dodatek do domowego hummusu.

Dip
Składniki:
• 4 łyżki jogurtu greckiego (lub sojowego)
• 2 łyżki pasty tahini marki Jasmeen
• 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
• odrobina drobno posiekanego szczypiorku
• 1½ łyżki soku z cytryny
• odrobina startej skórki z ekologicznej cytryny
• sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dip idealnie sprawdzi się jako dodatek do zdrowej przekąski. Wystarczy maczać w nim surowe marchewki, kalarepę, ogórki, pieczone buraki czy paprykę. Dip z tahini to zdrowa alternatywa dla majonezu lub sosu czosnkowego.

Dressing
Składniki:
• 3 łyżki tahini marki Jasmeen
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• ½ szklanki wody
• Ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Dressing świetnie sprawdzi się w sałatkach z rukolą, roszponką, cykorią czy sałatą lodową. Danie warto dodatkowo posypać ziarnami sezamu.
Tahini jest lekko orzechowa, a więc świetnie komponuje się ze wszystkimi produktami czy daniami, do których pasują orzechy. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak i słodkich.

A to już wiesz?  Choroba, która dotyka miliony. O przyczynach i skutecznym leczeniu łuszczycy

Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy