19.01.2011
Komunikat prasowy Wyborny smak i tylko 5% tłuszczu ? 1?2?3 Frytki od McCain 19.01.2011 18:30 McCain Przyjemność smaku i zdrowy, dobrze zbilansowany posiłek ? oto definicja frytek 1?2?3 McCain, a zarazem kluczowe wyzwanie, jakie postawiła sobie marka McCain dla zapewnienia satysfakcji swoim konsumentom. Frytki 1?2?3 McCain to odżywcza przekąska, przygotowana z najlepszych całych ziemniaków pełnych wartościowych składników odżywczych oraz 100% oleju słonecznikowego, zawierającego więcej niż 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych. 1?2?3 Frytki McCain to prawdziwa przyjemność jedzenia i niepowtarzalny smak frytek chrupiących na zewnątrz i puszystych w środku. Dostępne są w dwóch tradycyjnych kształtach: karbowane ? najchętniej jadane przez Polaków ? oraz proste. Idealnie nadają się na przekąskę czy uzupełnienie pysznego obiadu i w każdym towarzystwie będą smakować równie dobrze. Ponadto są lekkie a przygotowane w piekarniku będą miały zaledwie 5% tłuszczu. Dlaczego 1?2?3 Frytki Proste McCain są tak pyszne i odżywcze ? Zawdzięczamy to wysokiej jakości składnikom ? przede wszystkim ziemniakom pełnym zdrowia. Są one cennym źródłem minerałów, witamin czy węglowodanów złożonych, które dostarczają energię i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Zawierają m.in. potas i magnez, wzmacniające serce i układ nerwowy, a także tak ważną dla organizmu witaminę C, która zwalcza wolne rodniki i poprawia odporność. Warto też dodać, że ziemniaki są bogate w witaminy z rodziny B, dzięki czemu wpływają na ładny wygląd skóry, włosów i paznokci, a także wzmacniają system nerwowy i mięśnie. Drugi składnik frytek McCain to olej słonecznikowy. Dla pełni wartości odżywczych i bezpieczeństwa produktu McCain opracował mieszankę złożona z 2 olei słonecznikowych, klasycznego i wysokooleinowego. Dzięki temu nie więcej niż 20% zawartości stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Jednocześnie mieszanka zyskała stabilność termiczną, dzięki czemu wszystkie produkty McCain są bezpieczne i smaczne. 1?2?3 Frytki McCain to idealne danie dla tych, którzy obawiają się, że frytki mogą być tuczące – 100 gram frytek przygotowanych w piekarniku stanowi zaledwie 8 % dziennego zapotrzebowania na energię dorosłego człowieka. Jak przygotować 1?2?3 Frytki Proste McCain Wyjątkową zaletą frytek 1?2?3 McCain jest możliwość przygotowania ich na trzy sposoby: 1. Przygotowanie w piekarniku: Rozgrzać piekarnik do 220°C (używając funkcji termoobiegu 200°C). Zamrożone frytki rozłożyć płasko na blasze. Nie dodawać żadnego tłuszczu. Piec na środkowym poziomie piekarnika od 15 do 20 minut. Nie przyrumieniać za bardzo! Zalecamy przewrócić frytki na drugą stronę po upływie połowy czasu pieczenia. Sposób ten jest szczególnie polecany, gdyż przygotowane w ten sposób frytki zawierają jedynie 5% tłuszczu. 2. Przygotowanie we frytownicy: Rozgrzać olej do 175°C. Zamrożone frytki smażyć przez około 3 minuty aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Nie przyrumieniać za bardzo! Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 3. Przygotowanie na patelni: Rozgrzać niewielką ilość tłuszczu na patelni. Zamrożone frytki rozłożyć płasko na patelni i smażyć na średnim ogniu do uzyskania jasnozłotego koloru frytek. Nie przyrumieniać za bardzo! Propozycja podania: Klopsiki mięsno-kukurydziane z 1?2?3 Frytki Proste McCain Składniki dla 4 osób: 1 paczka 1?2?3 Frytki Proste 100 g kukurydzy z puszki 300 g mielonego mięsa indyka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju do smażenia 150 g zielonej sałaty 1 ? świeżego ogórka 1 czerwona papryka 2 łyżki octu winnego 2 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: 1. Upiecz 1?2?3 Frytki McCain według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj odsączone ziarenka kukurydzy. Mięso wymieszaj z kukurydzą i pietruszką. Mokrymi rękami uformuj z masy 16-20 małych kuleczek. Smaż je na dużej patelni na gorącym oleju przez 8-10 minut aż staną się brązowe. 2. Sałatę, ogórek i paprykę umyj, oczyść, pokrój na małe kawałeczki. Z octu, soku pomarańczowego, soli, pieprzu i oliwy z oliwek zrób sos i dodaj do sałatki. 3. Kuleczki mięsno-kukurydziane przełóż na chwilę na papier kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z McCain 123 Frytki i sałatką. Czas przygotowania: 30-60 minut Polędwiczki drobiowe z frytkami 1?2?3 Frytki Karbowane McCain Składniki dla 2 osób: 500 g McCain 1?2?3 Frytki Karbowane 2 filety z piersi kurczaka ( ok. 200 g) 10 plastrów szynki parmeńskiej 1 olej do smażenia 8 szt. mini kuleczek mozarella 8 szt. Pomidorków koktajlowych 8 listków bazylii do dekoracji sól pieprz 1 Patyczki drewniane lub wykałaczki 300 g twarogu 1 mleko 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanych świeżych ziół tymianek, bazylia, oregano 1 szczypta mielonej kolendry 1 szczypta ziół prowansalskich sól pieprz 1 dojrzałych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 limonka 1 gałązka kolendry sól pieprz 1 cukier 1 sos Worcester Przygotowanie: 1. Pierś kurczaka pociąć w 10 równych pasków. Każdy pasek owinąć plastrem szynki parmeńskiej. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć z każdej strony zrolowane w szynkę filety i pozostawić jeszcze przez chwilę na mniejszym ogniu. Doprawić pieprzem do smaku. 2. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki. Nabijać po kolei na wykałaczkę połówkę pomidora, kulkę mozarelli i połówkę pomidora. Doprawić do smaku wg uznania. 3. 1?2?3 Frytki przygotować w piekarniku zgodnie z instrukcja podana na opakowaniu i podawać razem z polędwiczkami drobiowymi i szaszłyczkiem z pomidora i mozarelli. Dekorować listkami bazylii. 4. Śródziemnomorski dip serowy: Twaróg połączyć z mlekiem i rozprowadzić na gładka masę. Dodać świeże zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawić kolendrą ziołami prowansalskimi sola i pieprzem. 5. Pomidorowa salsa z kolendrą: Pomidory umyć, przelać gorąca wody i zdjąć skórkę, pokroić w drobną kostkę. Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Kolendrę drobno posiekać. Przełożyć całość do miseczki i doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem oraz sosem Worcester. Czas przygotowania: 30-60 minut