Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Kierunek „Dobry smak”! Choć po drodze nie zabraknie orientalnych akcentów, nie zapominamy o korzeniach. Zapraszamy do przygotowania dań, w których polskie składniki spotykają się ze wspomnieniami zagranicznych wojaży.
Wybierz się w kulinarną podróż!
Już od 2011 roku organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” zachęcają do odkrywania bogactwa artykułów spożywczych dostępnych w naszym kraju. Producenci żywności nagrodzonej znakiem „Doceń polskie” również inspirują do kreatywnego traktowania rodzimych składników. Dowodem na to są chociażby przepisy na boczniaki po tajsku, kolorowe tortille inspirowane Meksykiem oraz penne rodem z Włoch. Zapowiada się smakowicie!
Przepisy m.in. na zupy, dania główne i desery można znaleźć w e-booku opracowanym przez twórców programu „Doceń polskie”. Publikacja w formacie PDF jest dostępna bezpłatnie m.in. pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.
Swoimi przepisami podzielili się producenci, których wyroby zdobyły godła „Doceń polskie”. Znakiem tym honoruje się artykuły, którym specjaliści z branży spożywczej przyznali wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Produkty z certyfikatem „Doceń polskie”, podobnie jak poniższe przepisy, są warte sprawdzenia!
I. Boczniaki po tajsku
Do przygotowania potrawy zaprasza firma Uprawa Grzybów MYTKOWSKI.
Składniki (na 2 porcje):
– 3 ząbki czosnku
– 0,5 – 1 papryczka chili, bez pestek
– olej ryżowy lub inny neutralny w smaku
– 300 g Boczniaków z oferty firmy Uprawa Grzybów MYTKOWSKI (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
– pęczek tajskiej bazylii
Do podania: biały pieprz, makaron sojowy.
Przygotowanie:
Grzyby kroimy na mniejsze, równe kawałki, a chili oraz czosnek drobno siekamy. Na dnie woka (lub dużej patelni) mocno rozgrzewamy olej, następnie dodajemy posiekany czosnek z chili i smażymy przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucamy grzyby, energicznie mieszamy i powoli wszystko smażymy. Utrzymujemy duży ogień, smażymy przez 2 – 3 minuty (najlepiej w tym czasie nie mieszać potrawy).
Kiedy grzyby będą złociste i pachnące, dodajemy sos sojowy oraz cukier, energicznie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 – 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Sprawdzamy, czy danie smakuje odpowiednio: powinno być ostre i słono-słodkie. Na sam koniec dodajemy tajską bazylię, mieszamy i zdejmujemy „z ognia”. Oprószamy białym pieprzem i podajemy z makaronem sojowym.
II. Penne z kabanosem Maestro
Przepisem dzielą się Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A.
Składniki:
– 1,5 szklanki makaronu penne
– Kabanosy Pieczone Maestro Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A. (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
– 2 pomidory
– 2 ząbki czosnku
– małe opakowanie przecieru pomidorowego
– 1 średnia cebula
– starty ser żółty do posypania potrawy
– świeży szczypiorek
– zioła prowansalskie
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kabanosy kroimy w grube plastry i podsmażamy na patelni razem z cebulą aż do zarumienienia, przyprawiamy do smaku.
Następnie dodajemy czosnek i chwilę mieszamy, potem dodajemy przecier i posiekane pomidory. Dusimy do 15 minut mieszając.
Gotowy sos i składniki mieszamy z makaronem. Wyłożony na talerz makaron i sos można posypać startym parmezanem oraz dużą ilością szczypiorku. Można także dodać przyprawy do smaku.
III. Kolorowe tortille z Olejem Wielkopolskim
Propozycja producenta wyrobów marki Olej Wielkopolski.
Składniki:
– 1/2 szklanki Oleju Wielkopolskiego Rzepakowego (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
– 2 tortille
– 0,5 kg kurczaka
– 10 małych pomidorków
– 1 ogórek
– 1 żółta papryka
– 1 czerwona papryka
– 1 czerwona cebula
– 1 garść liści bazylii
– sól, pieprz
– szczypta chili
Przygotowanie:
Kurczaka, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, doprawiamy i podsmażamy na Oleju Wielkopolskim. Lekko skropione wodą tortille rozgrzewamy na suchej patelni. Farsz umieszczamy na tortilli, zawijamy i ponownie wkładamy na patelnię, tym razem z odrobiną oleju. Całość przyozdabiamy przekrojonymi na połówki pomidorkami i listkami bazylii.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl