Gdy nasz organizm wyczuwa wiosnę, czasami zaczyna brakować nam sił do życia. Nie jest to choroba, a jedynie zespół przykrych objawów pojawiający się po okresie jesienno-zimowym.
Zmęczenie, rozdrażnienie, rozchwianie emocjonalne, częste bóle głowy i mięśni, a do tego nadmierna senność lub trudności z zasypianiem ? to typowe objawy wiosennego przesilenia, które dopada nas, gdy organizm przestawia się z mniej aktywnego, zimowego funkcjonowania na warunki wiosenne. ?Jedzenie potraw bogatych w tłuszcze i węglowodany, niespożywanie owoców i warzyw oraz nieprzebywanie na słońcu przyczyniają się do tego, że jesteśmy osłabieni, co negatywnie wpływa na naszą psychikę i zmniejsza odporność organizmu? ? mówi serwisowi infoWire.pl lek. med. Barbara Bartel z Centrum Medycznego Alfa-Lek.
Sposobów, aby nie dać się wiosennemu przesileniu, jest kilka. ?Pełny sen (nie mniej niż osiem godzin) zregeneruje nasz organizm, z kolei spożywanie posiłków bogatych w witaminy i aktywność fizyczna w postaci spacerów, pływania lub jeżdżenia na rowerze wzmocnią naszą odporność oraz poprawią samopoczucie? ? dodaje ekspertka. Niewątpliwie jedzenie dań lekkostrawnych, a także wzbogacanie jadłospisu o kiszoną kapustę, chrzan, czosnek i cebulę, również wpływa korzystnie na kondycję fizyczną i psychiczną. Zdecydowanie należy zrezygnować natomiast ze słodyczy, ponieważ przyczyniają się do bólów głowy oraz wywołują uczucie zmęczenia i rozdrażnienia.
Wiosenne przesilenie jest częściej przypadłością kobiet, szczególnie tych w okresie menopauzy, seniorów oraz osób o obniżonej odporności i mających niskie ciśnienie. Dolegliwość często dopada też ludzi żyjących w stresie i przepracowanych.
dostarczył infoWire.pl