Wielkanoc

Wielkanocne menu – przygotuj się na święta

Wielkanocne menu – przygotuj się na święta
Informacja prasowa Poznań, 11 kwietnia 2017 r. Wielkanocne menu – przygotuj się na święta Wielkanoc to radosny czas, który spędzamy w gronie rodzinnym. Zgodnie z

Informacja prasowa
Poznań, 11 kwietnia 2017 r.

Wielkanocne menu – przygotuj się na święta

Wielkanoc to radosny czas, który spędzamy w gronie rodzinnym. Zgodnie z tradycją na świątecznym stole nie może zabraknąć święconki z koszyczka oraz potraw, takich jak żurek z kiełbaską, jajka w koszulkach czy lukrowa babka. Co jeszcze możemy przygotować, aby w tym roku mile zaskoczyć bliskich? Eksperci marki Sandra przygotowali kilka specjalnych propozycji urozmaicenia wielkanocnego menu, poprzez dodanie do niego nowych, smacznych i pięknie prezentujących się potraw.

Wielkanocna sałatka z warzywami w cytrynach – to propozycja dla osób, które cenią sobie zarówno smak, jak i wygląd potraw. Sałatki podawane w wydrążonych cytrynach będą idealną, wiosenną dekoracją wielkanocnego stołu.
Składniki:
 1 szklanka kukurydzy marki Sandra
 ½ szklanki groszku marki Sandra
 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
 1 ogórek
 5 łyżek majonezu
 ½ pęczka koperku
 2 gałązki natki pietruszki
 3 jajka ugotowane na twardo
 ½ łyżeczki cukru
 4 cytryny
 sól oraz pieprz
Przygotowanie:
Cytryny parzymy we wrzątku kilka minut i odcinamy ich wierzch. Następnie ostrym nożem wycinamy miąższ ze środka cytryn. Do miski wkładamy ½ miąższu i dodajemy drobno posiekany koperek, natkę pietruszki i majonez. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie do miski wkładamy pokrojone w kostkę, ostudzone jajka, ogórka, kukurydzę, groszek oraz dodajemy odcedzonego tuńczyka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową sałatką napełniamy wydrążonymi cytrynami, które wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem dekorujemy sałatki liśćmi pietruszki.

Jajka faszerowane pastą z kukurydzy – symbolem Wielkanocy są jajka, które możemy przyrządzić na różne sposoby. Doskonałym farszem, który nada im wyrazistego smaku jest pasta z kukurydzy.
Składniki:
 4 łyżki kukurydzy marki Sandra
 20 dag masła
 5 dag twarożku
 3 łyżki majonezu
 3 łyżki śmietany
 8 ugotowany jajek na twardo
 1 łyżka ketchupu
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupy i przekrajamy wzdłuż. Następnie wyjmujemy z nich żółtka, które przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę, masło, majonez, twarożek i całość ucieramy na gładki krem. Następnie dodajemy kukurydzę, ketchup i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Wszystko ponownie razem mieszamy. Gotową pastą faszerujemy połówki jajek. Przed podaniem wkładamy jajka do lodówki.

A to już wiesz?  Wegańska Wielkanoc w trzech odsłonach

Tarta z kremem mascarpone i owocami – w święta nie może zabraknąć pysznych deserów w postaci ciast. Nie rezygnujmy z tradycyjnej babki, ale wzbogaćmy nasze menu o pyszną tartę pełną zdrowych owoców.
Składniki:
 5 ananasów z puszki marki Sandra
 6 brzoskwiń z puszki marki Sandra
 2 garście borówek amerykańskich
 300 g mąki
 200 g masła
 250 g śmietany 30%
 250 g serka mascarpone
 4 łyżki cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego)
 100 g cukru pudru
 2 żółtka
Przygotowanie:
Na deskę przesiewamy przez sitko mąkę oraz cukier. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy wszystko nożem na drobno. Dodajemy żółtka i zaczynamy zagniatać ciasto do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto formujemy w kulę i zawinięte w folię wkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie wyjmujemy ciasto posypujemy go mąką, wałkujemy na grubość około 4 mm i przenosimy na formę do tarty. Dociskamy ciasto do brzegów i ucinamy wystające fragmenty. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 25 minut. W tym samym czasie śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier z wanilią oraz mascarpone i ponownie ubijamy. Powstały krem nakładamy na gotowy spód ostudzonej tarty. Na sam koniec ciasto dekorujemy borówkami, pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami i ananasem.

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

A to już wiesz?  Wielkanocny baranek z domowego masła

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat firmy LEVANT Foods, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy