Ciasta Przepisy wielkanocne Wielkanocna dekoracja

Wielkanocna dekoracja stołu prosto z Twojego piekarnika

Wielkanocna dekoracja stołu prosto z Twojego piekarnika
Kolorowe jajeczka, ceramiczne i drewniane zające każdego roku zdobią wielkanocny stół w większości domów. Być może jednak tym razem nie będziemy mieć ani czasu albo też możliwości – ze względu na kolejne obostrzenia – by przemierzać galerie handlowe w poszukiwaniu świątecznych dekoracji. Mamy propozycje idealne dla minimalistów i fanów rozwiązań typu 2 w 1!Zapraszamy po przepisy na świąteczne wypieki, które z powodzeniem będą mogły stać się częścią dekoracji stołu podczas zbliżających się wielkimi krokami świąt. A wśród nich m.in. drożdżowy koszyczek wielkanocny wraz z instrukcją jego

Wielkanocna dekoracja stołu prosto z Twojego piekarnika!

Kolorowe jajeczka, ceramiczne i drewniane zające każdego roku zdobią twój wielkanocny stół. Być może jednak tym razem nie masz ani czasu albo też możliwości – ze względu na kolejne obostrzenia – by przemierzać galerie handlowe w poszukiwaniu świątecznych dekoracji. Mamy propozycje idealne dla minimalistów i fanów rozwiązań typu 2 w 1. Oto garść inspiracji na świąteczne smakołyki, które będą jednocześnie przepiękną ozdobą twojego wielkanocnego stołu.

Wielkanocny stroik pięknie wypieczony
Wielobarwne stroiki z baziami i kolorowymi wstążkami, zdobiące centralny punkt wielkanocnego stołu już dawno odeszły w zapomnienie, a ich miejsce o wiele częściej zastępuje dziś prosty wazon ze świeżymi, ciętymi kwiatami. Aby nadać mu nietuzinkowy i świąteczny charakter umieść go wewnątrz własnoręcznie upieczonego mazurkowego wieńca. Jego bazą może być kruche ciasto z migdałami i pomarańczowym lukrem. Przyozdobiony karmelizowanymi cytrusami będzie idealnie komponował się z żółtymi lub białymi tulipanami albo wiosennymi forsycjami. Inną ozdobą wielkanocnego stołu może być koszyczek, lecz nie wiklinowy, a drożdżowy. I to prosto z Twojego piekarnika! Dokładne instrukcje jak zrobić taki koszyczek znajdziecie na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®. Jest niezwykle prosty, a cały sekret tkwi w odpowiednim „wypleceniu” koszyczka zanim trafi do piekarnika (patrz zdjęcia w przepisie poniżej). Drożdżowy koszyczek, wypełniony pisankami lub małym wazonikiem z kwiatami będzie piękną, ale i zaskakującą ozdobą wielkanocnego stołu.


Drożdżowy koszyczek wielkanocny

(TM6, TM5)

SKŁADNIKI
70 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia form i miski
175 g mleka, w temp. pokojowej
80 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
25 g drożdży świeżych, pokruszonych
2 jajka (1 jajko, roztrzepane, do posmarowania baranka)
430 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
¼ łyżeczki soli Przygotowanie

1. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/60°C/obr. 1.

2. Dodać mleko, cukier, cukier waniliowy, drożdże, 1 jajko, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 min lub do podwojenia objętości. W tym czasie formę do babki bez komina i miskę (Ø ok. 22 cm, patrz wskazówka) odwrócić do góry dnem, natłuścić masłem z zewnątrz, odstawić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Wyrobić kolejną minutę Ciasto /1 min.

3. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części, następnie z każdej uformować wałek (dł. ok. 30 cm). 2 wałki zwinąć spiralnie wokół siebie, nałożyć na natłuszczoną miskę, tworząc rączkę koszyczka, odstawić. 1 wałek przekroić na pół, odstawić. 3 wałki ułożyć na natłuszczonej formie, krzyżując je na środku. Dokleić pół wałka, rozłożyć równomiernie na formie, aby uzyskać 7 promieni, lekko spłaszczyć miejsce łączenia. Pozostałe paski przeplatać równolegle do blatu pomiędzy promieniami, tworząc koszyczek. Nadmiar ciasta obciąć, zagnieść, uformować z niego wałek i przykleić do brzegu koszyczka. Nożyczkami wykonać dekoracyjne nacięcia. Formę i miskę postawić na przygotowanej wcześniej blasze. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

4. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 25-30 min (180°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min, następnie zdjąć rączkę z miski i koszyczek z formy do babki. W końce rączek wbić do połowy wykałaczki, następnie przymocować je do koszyczka. Wykorzystać jako jadalną dekorację wielkanocnego stołu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Masło roztopić w rondelku.

2. Z mleka, cukru, cukru waniliowy, drożdży, 1 jajka, mąki i soli wyrobić ciasto. Pozostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 45 min lub do podwojenia objętości. W tym czasie formę do babki bez komina i miskę (Ø ok. 22 cm, patrz wskazówka) odwrócić do góry dnem, natłuścić masłem z zewnątrz, odstawić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Wyrobić ciasto ponownie.

3. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części, następnie z każdej uformować wałek (dł. ok. 30 cm). 2 wałki zwinąć spiralnie wokół siebie, nałożyć na natłuszczoną miskę, tworząc rączkę koszyczka, odstawić. 1 wałek przekroić na pół, odstawić. 3 wałki ułożyć na natłuszczonej formie, krzyżując je na środku. Dokleić pół wałka, rozłożyć równomiernie na formie, aby uzyskać 7 promieni, lekko spłaszczyć miejsce łączenia. Pozostałe paski przeplatać równolegle do blatu pomiędzy promieniami, tworząc koszyczek. Nadmiar ciasta obciąć, zagnieść, uformować z niego wałek i przykleić do brzegu koszyczka. Nożyczkami wykonać dekoracyjne nacięcia. Formę i miskę postawić na przygotowanej wcześniej blasze. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

4. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 25-30 min (180°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min, następnie zdjąć rączkę z miski i koszyczek z formy do babki. W końce rączek wbić do połowy wykałaczki, następnie przymocować je do koszyczka. Wykorzystać jako jadalną dekorację wielkanocnego stołu.

WSKAZÓWKA
• W punkcie 2. należy użyć miski metalowej lub wykonanej z żaroodpornego szkła

Jajko (prawie) niespodzianka
Jajko jako ozdoba wielkanocnego stołu to klasyk. W tym roku nie musisz stawiać jednak na tradycyjne pisanki czy ceramiczne ozdoby z wybranym motywem. Najbliżsi będą na pewno zaskoczeni jeśli w skorupce zamiast spodziewanego jajeczka znajdą muffinki. Do ich ekspozycji na wielkanocnym stole wykorzystaj miseczkę przypominającą wytłaczankę. Dodatkowo możesz wyłożyć ją siankiem, a jajka muffinki przewiązać kokardką z jutowego sznurka. Wówczas uzyskasz ciekawą ozdobę stołu w nieco rustykalnym stylu. Część muffinkowych jajeczek możesz pozostawić w skorupce, zawinąć w ozdobny woreczek i podarować bliskim w ramach słodkiego prezentu na zajączka. To idealna propozycja dla fanów rozwiązań 2 w 1. Przepis na to wyjątkowe ciasto w skorupce to jedna ze świątecznych inspiracji jaka znalazła się w najnowszej kolekcji przepisów pt. „Wielkanoc z urządzeniem Thermomix®. Cz. IV”, dostępnej na platformie Cookidoo®.

A to już wiesz?  Ciasto herbaciane


Muffinki jajka (ciasto w skorupce)
(TM6, TM5)

SKŁADNIKI
13 jajek, rozm. M
70 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
2-3 kawałki skórki pomarańczowej, ekologicznej, (1 x 4 cm), bez białych błonek
45 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
180 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
70 g oleju rzepakowego
95 g maślanki
30 g groszków czekoladowych
Przygotowanie

1. 12 jajek opłukać pod gorącą wodą, następnie umyć dokładnie skorupki. Na szerszym wierzchołku skorupki każdego jajka zrobić ostrożnie otwór za pomocą małego, spiczastego noża lub pinezki. Ostrożnie powiększyć otwór pęsetą do Ø ok. 1 cm, odrywając skorupkę po kawałku. Z każdego jajka wylać żółtka i białka, odstawić (patrz wskazówka). Wnętrze skorupek wypłukać w ciepłej wodzie, zanurzając skorupki w misce z wodą na ok. 15 min. Skorupki odstawić na ręczniku papierowym do odsączenia na 20 min, układając je otworem w skorupce ku dołowi.

2. Osuszone skorupki natłuścić od wewnętrznej strony za pomocą cienkiego i chudego pędzelka lub do każdej skorupki nalać ok. 1 płaską łyżeczkę oleju, poruszając skorupką, aby olej pokrył całe jej wnętrze. Nadmiar oleju wylać, odstawić.

3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę pomarańczową, dodać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier pomarańczowy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego

4. Dodać pozostałe 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, olej i maślankę, wymieszać 15 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

5. Dodać groszki czekoladowe, wymieszać 5 s/ /obr. 2.

6. Z kawałków folii aluminiowej wykonać 12 gniazdek, które posłużą za podstawki skorupek podczas pieczenia. Umieścić je obok siebie w ceramicznym naczyniu do zapiekania lub pojedynczo w formie na muffiny. W środku każdej podstawki umieścić pustą skorupkę, ustawiając ją otworem ku górze, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

A to już wiesz?  Wisienka na torcie nowych technologii w gotowaniu - Nowy w rodzinie! Thermomix Friend®

7. Ciasto przelewać porcjami do rękawa cukierniczego z okrągłą, wąską końcówką, która zmieści się w otworze wykonanym w skorupkach. Wypełnić ciastem przygotowane skorupki jajek do ok. ½ wysokości. Piec 25 min (180°C). Ostrożnie wyjąć foremkę z jajkami z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Muffinki jajka podawać jako jadalną dekorację stołu lub jako deser, po obraniu ze skorupek.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. 12 jajek opłukać pod gorącą wodą, następnie umyć dokładnie skorupki. Na szerszym wierzchołku skorupki każdego jajka zrobić ostrożnie otwór za pomocą małego, spiczastego noża lub pinezki. Ostrożnie powiększyć otwór pęsetą do Ø ok. 1 cm, odrywając skorupkę po kawałku. Z każdego jajka wylać żółtka i białka, odstawić (patrz wskazówka). Wnętrze skorupek wypłukać w ciepłej wodzie, zanurzając skorupki w misce z wodą na ok. 15 min. Skorupki odstawić na ręczniku papierowym do odsączenia na 20 min, układając je otworem w skorupce ku dołowi.

2. Osuszone skorupki natłuścić od wewnętrznej strony za pomocą cienkiego i chudego pędzelka lub do każdej skorupki nalać ok. 1 płaską łyżeczkę oleju, poruszając skorupką, aby olej pokrył całe jej wnętrze. Nadmiar oleju wylać, odstawić.

3. Skórkę pomarańczową zetrzyj. Cukier zmiel na cukier puder i połącz składniki.

4. Dodać pozostałe 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, olej i maślankę, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

5. Dodać groszki czekoladowe, wymieszać.

6. Z kawałków folii aluminiowej wykonać 12 gniazdek, które posłużą za podstawki skorupek podczas pieczenia. Umieścić je obok siebie w ceramicznym naczyniu do zapiekania lub pojedynczo w formie na muffiny. W środku każdej podstawki umieścić pustą skorupkę, ustawiając ją otworem ku górze, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

7. Ciasto przelewać porcjami do rękawa cukierniczego z okrągłą, wąską końcówką, która zmieści się w otworze wykonanym w skorupkach. Wypełnić ciastem przygotowane skorupki jajek do ok. ½ wysokości. Piec 25 min (180°C). Ostrożnie wyjąć foremkę z jajkami z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Muffinki jajka podawać jako jadalną dekorację stołu lub jako deser, po obraniu ze skorupek.

WSKAZÓWKA
• Z jajek pozostałych po przygotowaniu skorupek do pieczenia przygotować inne potrawy: ciasta, omlety, frittaty, placki itp. Przepisy znajdują się na platformie Cookidoo®.

Radość dla najmłodszych
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczywa. Kto powiedział, że nie może być ono także jego ozdobą? Co więcej, jego wypieczenie w domowym zaciszu może być dodatkowo świetną okazją do wspólnych, kulinarnych aktywności z dziećmi. Przykład? Bułeczki wielkanocne zajączki czy brioszki prosiaczki, którym nadanie odpowiedniego kształtu z pewnością przyniesie wiele radości pociechom. Wypieki przypominające wesołe zwierzątka będą mogły stać się nie tylko ozdobą dziecięcych koszyczków wielkanocnych. Przy odpowiedniej oprawie, wyłożone na przykład na ozdobną deskę z dekoracyjnym mchem i gałązkami bazi, będą uroczą ozdobą wielkanocnego stołu podczas rodzinnego śniadania.
Przepis na brioszki prosiaczki, zajączki i inne smakołyki wielkanocne znajdziesz w aż ośmiu kolekcjach przepisów na Thermomix®, poświęconych wielkanocnym inspiracjom.

Brioszki prosiaczki
(TM6, TM5)

SKŁADNIKI

Ciasto
150 g mleka
25 g drożdży świeżych, pokruszonych
50 g cukru
350 g mąki pszennej, typ. 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 szczypta soli
1 jajko
50 g masła, pokrojonego kawałki
1 żółtko
1 łyżka wody
16 rodzynek lub 16 żurawin, suszonych
16 orzeszków piniowych lub 16 płatków owsianych Przygotowanie

Ciasto
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i 20 g cukru, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2.

2. Dodać mąkę, sól, pozostałe 30 g cukru, jajka i masło, wyrobić Ciasto /2 min. Pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym na 1 godz. lub do momentu podwojenia objętości.

3. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 9 równych części. 8 z nich uformować w okrągłe bułeczki, odstawić. Pozostały kawałek ciasta wykorzystać do przygotowania nosów i uszu prosiaczków. W tym celu należy podzielić go na 2 równe części. Z jednej połówki zrobić 8 mniejszych kulek, lekko je spłaszczyć i przykleić na przodzie odstawionych 8 bułeczek, tworząc pyszczki prosiaczków. Z drugiej połowy zrobić 16 równych kawałków. Uformować palcami lekko spiczasty kształt i przyklejać w górnej części bułeczki, tworząc uszy.

4. W miseczce roztrzepać żółtko z wodą. Posmarować nim bułeczki za pomocą pędzelka. W „pyszczek” każdego prosiaczka wbić pionowo dwa orzechy piniowe, które utworzą nozdrza. Nad pyszczkiem wbić dwie rodzynki, aby utworzyć oczy. Czynności powtórzyć dla pozostałych bułeczek (patrz wskazówka). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do krótkiego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

5. Piec 15-20 min (190°C). Brioszki prosiaczki podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem masła lub dżemu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

Ciasto
1. Mleko podgrzać z drożdżami i 20 g cukru do połączenia składników.

2. Rozpuszczone drożdże połączyć z mąką, solą, pozostałymi 30 g cukru, jajkami i masłem, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w misce lub do momentu podwojenia objętości.

3. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 9 równych części. 8 z nich uformować w okrągłe bułeczki, odstawić. Pozostały kawałek ciasta wykorzystać do przygotowania nosów i uszu prosiaczków. W tym celu należy podzielić go na 2 równe części. Z jednej połówki zrobić 8 mniejszych kulek, lekko je spłaszczyć i przykleić na przodzie odstawionych 8 bułeczek, tworząc pyszczki prosiaczków. Z drugiej połowy zrobić 16 równych kawałków. Uformować palcami lekko spiczasty kształt i przyklejać w górnej części bułeczki, tworząc uszy.

4. W miseczce roztrzepać żółtko z wodą. Posmarować nim bułeczki za pomocą pędzelka. W „pyszczek” każdego prosiaczka wbić pionowo dwa orzechy piniowe, które utworzą nozdrza. Nad pyszczkiem wbić dwie rodzynki, aby utworzyć oczy. Czynności powtórzyć dla pozostałych bułeczek (patrz wskazówka). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do krótkiego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

5. Piec 15-20 min (190°C). Brioszki prosiaczki podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem masła lub dżemu.

VORWERK POLSKA
Ul. Strzegomska 2-4
53-611 Wrocław
Tel. + 48 71 780 72 00
www.thermomix.pl

A to już wiesz?  Sernik – na zimno, pieczony, a może spalony? Poznaj najlepsze przepisy

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy