Żywność

Wegetariańskie desery z wykorzystaniem bakalii

Wegetariańskie desery z wykorzystaniem bakalii
Informacja prasowa Warszawa, 18 września 2018 Jeśli brakuje ci pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Uwielbiasz eksperymentować w kuchni, a do tego kochasz zaskakiwać kulinarnie

Informacja prasowa
Warszawa, 18 września 2018
Jeśli brakuje ci pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Uwielbiasz eksperymentować w kuchni, a do tego kochasz zaskakiwać kulinarnie swoich najbliższych? Mamy dla ciebie doskonałą propozycję – 3 przepyszne wegetariańskie desery z bakaliami. Są nie tylko smaczne, ale dzięki zawartości ulubionych bakalii: migdałów, orzechów włoskich czy suszonych daktyli są również bogate w składniki odżywcze i witaminy. Tradycyjne przepisy z odrobiną nowoczesności? Spróbuj koniecznie naszego wege sernika, czekoladowego musu i idealnego ciasta marchewkowego. Gwarantujemy, że będzie przepysznie i… słodko!
Wege sernik, czyli tofurnik z migdałami
Składniki:
• 100 g kruchych ciastek (np. owsianych)
• 2 łyżki masła orzechowego
• 360 g tofu naturalnego
• Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 łyżka syropu z agawy
• Pół szklanki mleka roślinnego
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 100 g Daktyli Całe Owoce Bakalland
• Sok z 1 cytryny
• 50 g gorzkiej czekolady 80%
• 100 g Migdałów Bakalland
• 100 g Migdałów w płatkach Bakalland

Pokruszone ciastka, masło orzechowe, daktyle i syrop z agawy, połowę migdałów umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na drobne okruszki. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i za pomocą dłonie delikatnie dociskamy masę, formując z niej spód ciasta. Gotowy spód na ok. 30 minut wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, sok z cytryny umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Kiedy masa będzie gładka, stopniowo dodajemy do niej mleka. Cały czas miksujemy. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy pozostałymi migdałami i migdałami w płatkach.

Doskonały czekoladowo – daktylowy mus z orzechami
Składniki (na 5 słoiczków):
• 200 g gorzkiej czekolady 80%
• 100 g Daktyli Całe Owoce Bakalland
• 100 g Migdałów lekko solonych Bakalland
• 150 ml wody z puszki lub słoika ciecierzycy
• szczypta soli
Posiekaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną odstawiamy do delikatnego wystudzenia. Wodę z cieciorki przelewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodajemy sól. Nie przestajemy miksować. Do gotowej piany dodajemy wystudzoną czekoladę i drobno posiekane daktyle. Całość delikatnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Gotowy mus przelewamy do słoiczków, dodajemy posiekane migdały. Podajemy schłodzone.
Idealne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
Składniki:
• 350 g marchewki
• 1 opakowania Siemienia lnianego Bakalland
• 300 g mąki
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• 250 g cukru trzcinowego
• 250 ml oleju rzepakowego
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 100 g Orzechów włoskich Bakalland
• 75 g Nerkowców Bakalland
• 1/3 szklanki mleka migdałowego
• 3 łyżki syropu z agawy
• Sok z połowy cytryny
Marchew myjemy, delikatnie obieramy i ścieramy na tarce. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. W misce mieszamy mąkę, wszystkie przyprawy i sodę czyszczoną. W innym naczyniu ucieramy olej z namoczony i odcedzonym siemieniem. Następnie łączymy z sobą wszystkie składniki, dodajemy marchew i posiekane orzechy. Całą masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka. Gotowe ciasto polewamy kremem z nerkowców. W trakcie pieczenia nerkowce namaczamy w ciepłej wodzie. Następnie dodajemy mleko migdałowe, syrop z agawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Gotowym kremem polewamy wystudzone ciasto i całość ozdabiamy orzechami.
__________________________________________________________________________________

A to już wiesz?  Trzy przekąski dla miłośników pizzy

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy