Dzień Ojca Ratatouille

W kuchni tata mistrzem świata! Przepis 2 w 1 na Dzień Ojca, czyli obiad i deser w tym samym czasie

W kuchni tata mistrzem świata! Przepis 2 w 1 na Dzień Ojca, czyli obiad i deser w tym samym czasie
Informacja prasowa Vorwerk Polska W kuchni tata mistrzem świata! Przepis 2 w 1 na Dzień Ojca, czyli obiad i deser w tym samym czasie Mówi

Informacja prasowa
Vorwerk Polska

W kuchni tata mistrzem świata!
Przepis 2 w 1 na Dzień Ojca, czyli obiad i deser w tym samym czasie

Mówi się, że najlepszymi kucharzami na świecie są mężczyźni. Nic dziwnego więc, że domową kuchnię – królestwo większości mam – coraz częściej przejmują tatusiowie! Nikt tak jak oni nie potrafi też docenić sprytnych kulinarnych rozwiązań i sprzętów, które pozwalają zaoszczędzić czas! Na zbliżający się wielkimi krokami Dzień Ojca mamy propozycję na uroczysty obiad i deser, który przygotujemy w tym samym czasie!
Takie cuda w kuchni umożliwia wyjątkowa para przyjaciół – Thermomix® oraz stacja gotująca Thermomix Friend®. Żaden tata – gadżeciarz, miłośnik nowych technologii i praktycznych rozwiązań nie przejdzie obok niej obojętnie. Używając technologii Bluetooth® urządzenia łączą się ze sobą. Thermomix® TM6 automatycznie przesyła instrukcje gotowania na wyświetlacz stacji Thermomix Friend®, która przejmuje wybrane kroki danego przepisu, uwalniając TM6 do innych zadań. Kluczem jest tu połączenie dostępu do zgromadzonych na platformie Cookidoo® i wyświetlanych w urządzeniu, specjalnych przepisów dedykowanych stacji Thermomix Friend® oraz idei równoczesnego gotowania z ustawieniami. Połączenie to pozwala na przygotowanie pełnego menu w tym samym czasie, w jednym miejscu i bez brudzenia zbędnych naczyń – ekonomia i efektywność w kuchni na najwyższym poziomie.
W jednej z najnowszych kolekcji przepisów na Cookidoo® „Stacja Thermomix Friend. Pełne menu” znajdziecie wiele kulinarnych inspiracji na menu z obiadem i deserem w jednym. Wśród nich sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar, które zachwycą niejednego pana, a na deser lody wiśniowe. Albo kurczak przygotowany w całości na parze w przystawce Varoma, do tego purée ziemniaczane, surówka z marchewki i selera, a ciasto z kruszonki owsianej z owocami dla łasuchów. Z kolei, naszą propozycją na uroczysty obiad z okazji Dnia Taty jest Ratatouille z ryżem, a na deser kruche, rozpływające się w ustach gruszki z odrobiną czekolady. Podrzućcie ten przepis swoim gotującym tatom – niech poeksperymentują w kuchni! Możecie też sami przygotować obiad w takim wydaniu i zaskoczyć nim swojego tatę w dniu jego święta!

Ratatouille z ryżem; Gruszki z czekoladą
(TM6, TM5)

SKŁADNIKI
1200 g wody
1 czubata łyżeczka soli
70 g oliwy z oliwek
350 g ryżu długoziarnistego
300 g cebuli, przekrojonej na pół
300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
150 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
3 gruszki
6 kostek gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao
400 g przecieru pomidorowego, typu passata
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
3 jajka ugotowane na twardo (patrz wskazówka) Przygotowanie

1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać sól i 20 g oliwy. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.

2. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, cukinię, czerwoną paprykę, zieloną paprykę i pozostałe 50 g oliwy, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 4, następnie dusić 20 min/120°C/ /obr. . W tym czasie obrać gruszki, przekroić je wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. W miejscu powstałym po usunięciu gniazda nasiennego umieścić po 1 kostce czekolady. Dwa kawałki papieru do pieczenia (ok. 30 x 30 cm każdy) zmiąć w dłoniach, rozprostować, zwilżyć wodą i ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć 2 połówki gruszek z czekoladą, pozostałe 4 połówki ułożyć na wkładzie Varomy (patrz wskazówka). Nałożyć przystawkę Varoma na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend, ustawić 20 min/Varoma/obr. 1 i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów.

3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać przecier pomidorowy, pozostałą 1 łyżeczkę soli, pieprz i zioła prowansalskie, gotować 20 min/100°C/ /obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Gruszki z czekoladą pozostawić w przystawce Varoma do czasu podania (patrz wskazówka). Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.

5. Umieścić ponownie naczynie miksujące, w którym gotowany był ryż, w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć jajka, rozdrobnić 5 s/obr. 3. Ratatouille z ryżem podawać posypane rozdrobnionymi jajkami jako danie główne. Gruszki z czekoladą podawać jako deser.

WSKAZÓWKA
• Ratatouille zamiast jajkami można posypać rozdrobnionym żółtym serem. Aby rozdrobić żółty ser, w punkcie 5. do naczynia miksującego włożyć 100 g żółtego sera, pokrojonego na kawałki i rozdrobnić 10 s/obr. 5.
• W punkcie 4., w zależności od indywidualnych preferencji, można wydłużyć czas gotowania na parze gruszek z czekoladą. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, ostrożnie wyjąć koszyczek z ryżem przy pomocy kopystki, nałożyć ponownie przystawkę Varoma i gotować na parze kolejne 10 min/Varoma/obr. 1.