Biwak Jedzenie na wakacjach Urządzenie wielofunkcyjne

Urządzenie wielofunkcyjne na biwaku? W pandemii to się opłaca!

Urządzenie wielofunkcyjne na biwaku? W pandemii to się opłaca!
Informacja prasowa Vorwerk Polska Vorwerk Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. Urządzenie wielofunkcyjne na biwaku? W pandemii to się opłaca! Zalety urządzeń wielofunkcyjnych doceniają

Informacja prasowa
Vorwerk Polska Vorwerk Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.

Urządzenie wielofunkcyjne na biwaku? W pandemii to się opłaca!

Zalety urządzeń wielofunkcyjnych doceniają rodziny na całym świecie. Większość testuje je jednak głównie w warunkach domowych. Wakacyjne wyjazdy, które są właśnie przed nami to świetna okazja, by przekonać się, że równie dobrze sprawdzają się w terenie. Zwłaszcza teraz, gdy z dobie pandemii ceny w restauracjach poszybowały w górę, urlop w formie biwaku i z własnym wyżywieniem może być dobrą opcją na wakacyjny wyjazd w rozsądnym budżecie.

Jeden za wszystko
Największą zaletą urządzeń wielofunkcyjnych jest to, że w niewielkiej obudowie zamkniętych zostało kilka, a nawet kilkanaście sprzętów AGD. Ten aspekt powinni docenić szczególnie miłośnicy kamperów, w których każdy kawałek przestrzeni jest na wagę złota. I tak na przykład urządzenie wielofunkcyjne Thermomix® TM6 kryje w sobie funkcję ponad 20 urządzeń! Które z nich w warunkach wyjazdowych zasługują na szczególną uwagę? Możesz być zaskoczony, ale Thermomix® z powodzeniem zastąpi czajnik! Urządzenie podgrzeje wodę do temperatury jaką wybierzesz – idealna temperatura dla białej czy zielonej herbaty dostępna od ręki. Z urządzeniem Thermomix® na biwaku nie musisz też rezygnować z ulubionych jajek i to w różnych odsłonach! Urządzenie ma wbudowany tryb gotowania jajek w aż 5 poziomach twardości. Jajka sadzone albo orientalna shakshuka? W TM6 przygotujesz je z użyciem pary, tak jak fasolkę na ciepło z jajkami z Varomy®. Przepis ten jest z resztą częścią jednej z najnowszych kolekcji przepisów „Thermomix® na biwaku”, w której zawarte zostały przepisy, pozwalające na przygotowanie dań w terenie od śniadania po kolację.

Wyjazdowy minimalizm
Nie oszukujmy się – mało kto lubi gotowanie podczas wakacji. Ale kiedy nie ma się co się lubi, w wakacyjnym menu stawia się na minimalizm. Przygotowujmy więc szybkie pasty (np. śródziemnomorską z suszonymi pomidorami albo z tuńczyka i jajek), które będą dobre zarówno na śniadanie jak i na kolację. Jadłospis obiadowy oprzyjmy z kolei na daniach jednogarnkowych – to oszczędność czasu i miejsca! Przykład? Zupa gyros z kurczakiem czy wegańskie leczo z ryżem – oba dania to propozycje ze wspomnianej kolekcji przepisów „Thermomix® na biwaku”, dostępnej na platformie Cookidoo®. A co z maluchami? Żywienie dzieci na wyjazdach to temat, który niejednokrotnie spędza sen z powiek rodzicom. Urządzeniem Thermomix® rozwiązuje ten problem. Koniec z zaopatrywaniem się w posiłki ze słoiczków. W urządzeniu nie tylko podgrzejesz jedzenie dla dzieci, ale i przygotujesz świeże posiłki i przekąski zarówno dla maluchów jak i nieco starszych dzieci.

Bar otwarty 24h/dobę
Wakacyjne wyjazdy to czas kiedy zdecydowana większość pozwala sobie na odrobinę szaleństwa i popróbowanie różnych trunków. Także w tym zakresie urządzenie wielofunkcyjne daje nam wiele możliwości, krusząc lód i miksując w kilka sekund! Na platformie Cookidoo® znajdziemy setki przepisów na mniej lub bardziej skomplikowane drinki, w tym np. na ciekawą alternatywę dla klasycznego piwa z sokiem, czyli drink malinowy na bazie piwa. Nie każdy jednak musi lubi i chcieć pić napoje z alkoholem. Dla tych Thermomix® oferuje cały przekrój orzeźwiających smoothie, czy napojów jak np. bezalkoholowe mojito.

Sprawdźcie nasze propozycje i przekonajcie się, że gotowanie na wakacjach może być całkiem przyjemne.

Zupa gyros z kurczakiem
(TM6, TM5)

SKŁADNIKI
50-100 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki
1 cebula, przekrojona na pół
2-3 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (opcjonalnie) lub ¼-½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
30 g oleju
2 papryki, różnokolorowe, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
200-300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
400 g krojonych pomidorów, z puszki
500 g wody
2-3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
1-2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych, np. majeranku, tymianku, oregano
1 łyżeczka soli
¼-¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
140 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej (1 mała puszka)
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i papryczkę chili, dodać olej, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.

3. Dodać paprykę i ziemniaki, rozdrobnić 2-4 s/obr. 5.

4. Dodać kurczaka, pomidory, wodę, przyprawę kebab-gyros, zioła, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować 25 min/100°C//obr. 0.5.

5. Dodać kukurydzę i śmietanę, podgrzewać 3 min/90°C//obr. 0.5. Zupę gyros z kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypaną rozdrobnionym serem.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Ser zetrzeć na tarce. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać rozdrobnione składniki i dusić kilka minut.

3. Paprykę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z warzywami.

4. Dodać kurczaka, pomidory, wodę, przyprawę kebab-gyros, zioła, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować do 30 minut.

5. Dodać kukurydzę i śmietanę, podgrzewać jeszcze kilka minut. Zupę gyros z kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypaną rozdrobnionym serem.