Informacja prasowa
Warszawa, 16 kwietnia 2019 r.
Tradycyjny stół wielkanocny w nowoczesnym wydaniu
Wielkanocny stół uginający się pod pysznościami pamiętamy z dzieciństwa. Wracając do wspomnień, bez problemu potrafimy wyrecytować jego zawartość: barszcz biały, mazurek, wielkanocna pascha, sernik, pasztet, faszerowane jajka… Przyzwyczajeni do tradycyjnych przepisów naszych mam i babć rzadko przechodzi nam przez myśl, aby naszym świątecznym potrawom nadać odrobinę nowoczesności. A warto! Polecamy przepisy na klasyczne dania wielkanocne z bakaliowo-orzechowym twistem. Wypróbuj sałatę z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami, keksu warzywnego z orzechami włoskimi oraz zielonej wersji jajek faszerowanych z pastą na bazie nerkowców i przekonaj się, jak łatwo można unowocześnić nawet najbardziej tradycyjne potrawy świąteczne.
Sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami
Składniki:
• 2 piersi z kaczki
• 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
• 1 pomarańcza
• mieszanka sałat
• kilka rzodkiewek
• oliwa z oliwek
• imbir
• ząbek czosnku
• 2 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki miodu
• 2 łyżki octu ryżowego
Skórę na piersi z kaczki delikatnie nacinamy nożem w kratkę, następnie marynujemy przez noc w mieszance sosu sojowego, miodu, octu ryżowego, startego małego kawałka imbiru i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Nazajutrz osuszamy mięso z marynaty i smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Piersi przekładamy na blachę do pieczenia skórką do góry i polewamy ją odrobiną pozostałej marynaty wymieszanej z dwiema łyżkami wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i piec przez półtorej godziny. Po 45 minutach pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. W czasie pieczenia co trochę polewamy kaczkę pozostałą marynatą. Upieczone piersi z kaczki kroimy w grube plastry. Pistacje siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, mieszankę sałat dokładnie płuczemy. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i usuwamy białą błonkę. Na talerzu układamy kolejno mieszankę sałat, plastry wędzonej piersi z kaczki, cząstki pomarańczy oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy siekanymi pistacjami, solą oraz pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Keks sałatkowy z orzechami włoskimi
Składniki:
• 5 jajek
• 100 g Orzechów włoskich Bakalland
• 100 g Śliwek całe owoce Bakalland
• 100 g masła
• 50 g mąki
• 350 g pieczarek
• 1 por
• 1 papryka żółta
• 1 brokuł
• pęczek koperku
• zioła prowansalskie
• sól, pieprz
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki kaszy manny
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pora kroimy w cienkie talarki, pieczarki w plasterki, paprykę w krótkie paski. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu rozdrabniamy go na jeszcze mniejsze kawałki. Orzechy włoskie, suszone śliwki oraz koperek drobno siekamy. Białka oddzielamy od jajek. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku. Wciąż ubijając dodajemy do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z masła i mąki dodajemy partiami warzywa, orzechy włoskie, zioła prowansalskie, sól i pieprz, koperek, kaszę mannę oraz ubite białka, dokładnie, ale delikatnie mieszamy do równomiernego połączenia składników. Przygotowane ciasto przekładamy delikatnie do formy wyłożonej nasmarowanym masłem papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Keks kroimy w plastry i ozdabiamy majonezem i gałązką koperku.
Jajka faszerowane na zielono z nerkowcami
Składniki:
• 5 jajek
• 1 awokado
• 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
• pęczek bazylii
• kilka listków szpinaku
• sól, pieprz
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je, przekrawamy wzdłuż na równe połówki. Wyciągamy żółtka i przekładamy do blendera. Dodajemy pęczek bazylii, liście szpinaku, wydrążone awokado, odcedzone orzechy nerkowca, doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy odpowiednią ilość do zagłębień w jajkach.
_____________________________