Informacja prasowa
Poznań, 12 sierpnia 2016 r.
Tortilla w stylu orientalnym – szybko i pysznie
Prostym, smacznym i niezwykle szybkim w przygotowaniu daniem jest tortilla – czyli placek z mąki pszennej. Służy, jako podstawa do przyrządzania mięsnych oraz warzywnych dań. Można podawać ją z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak: sałata, kurczak, papryka czy cebula. Jednak najlepiej smakuje w połączeniu z orientalnymi składnikami. Oto ciekawe przepisy na tortillę w tym stylu.
Tortilla to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej. Jest łatwa w przygotowaniu. Można zrobić ją samemu lub kupić gotowe placki, zawinąć je z kilkoma ulubionymi składnikami, podsmażyć na patelni lub włożyć do piekarnika i gotowe. Jeśli jednak chcemy, aby miała wyrazisty i aromatyczny smak warto dodać do niej odrobiny orientu.
Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana
Składniki:
1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
4 placki tortilli (np. marki Sandra)
4 plastry żółtego sera
1 filet z piersi kurczaka
2 pomidory
1 cebula
mix sałat
oliwa z oliwek
1 zielona papryka
przyprawa do kurczaka
sól pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę. Kroimy kurczaka na małe kawałki i doprawiamy go przyprawą oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy kurczaka na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone warzywa, plastry żółtego sera, garść sałat i gotowego kurczaka razem z cebulą. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut. I gotowe!
Tortilla z grillowanymi warzywami i cieciorką
Składniki:
8 łyżek ciecierzycy z puszki (np. marki Jasmeen)
1 łyżka pasty tahina (np. marki Jasmeen)
2 placki tortilli (np. marki Sandra)
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
6 pieczarek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1 ząbek czosnku
garść posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie smażymy na niej około 10 minut pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i doprawiamy solą dla smaku. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do miski nakładamy pastę tahina, dodajemy sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, oliwę z oliwek i wodę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na placki tortilli nakładamy gotowe grillowane warzywa i polewamy je sosem. Całość zawijamy i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Smacznego!
Więcej inspiracji i produktów kuchni orientalnej można znaleźć na stronie www.smacznego.pl
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghannouj, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl