Zdrowie

Szybki obiad ze szparagami

Szybki obiad ze szparagami
Informacja prasowa 20 czerwca 2018, Nowy Sącz Czerwiec to miesiąc, kiedy na stole królują eleganckie szparagi. Według legendy warzywa te zawdzięczamy królowej Bonie, a w

Informacja prasowa
20 czerwca 2018, Nowy Sącz

Czerwiec to miesiąc, kiedy na stole królują eleganckie szparagi. Według legendy warzywa te zawdzięczamy królowej Bonie, a w czasach PRL-u ochoczo zajadali się nimi dygnitarze. Zielone, białe lub fioletowe smakują wyśmienicie i doskonale nadają się nie tylko na śniadanie. Spokojnie mogą być głównym bohaterem podczas niedzielnego obiadu. Jak je przyrządzić i z czym podawać?

Szparagowy zawrót głowy
Szparagi to warzywo, na które sezon trwa tylko 3-4 tygodnie, dlatego szkoda z niego nie skorzystać. Na osiedlowych straganach znajdziemy te w wersji białej i zielonej. Zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie muszą być obierane, przygotowując je wystarczy odłamać zdrewniałe końce. Z kolei białe szparagi mają łagodniejszy smak, ale są bardziej włókniste i wymagają usunięcia zgrubiałej skórki z łodyg. Ich przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych, w związku z tym warto poznać kilka przepisów, dzięki którym przygotujemy pyszny, wiosenny obiad. Mogą to być delikatne zupy krem, sycąca tarta w towarzystwie szynki z liściem laurowym firmy Konspol lub pyszna frittata.

Pomysłów na obiad ze szparagami w roli głównej jest naprawdę wiele. Zobacz, z czym najlepiej je podawać i jak przyrządzać proste, ale bardzo smakowite dania. Do dzieła!

Tarta ze szparagami
Składniki na nadzienie:
• pęczek szparagów
• 4 jajka
• 300 ml śmietany kremówki
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 60g startego sera brie (lub cheddar)
• 4 łyżki parmezanu
• kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej Konspol
• garść pomidorków cherry
Składniki na ciasto:
• 250g mąki
• 150g zimnego masła
• łyżka lodowatej wody
• szczypta soli

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności szykujemy ciasto. Formę na tartę smarujemy masłem i przesiewamy mąkę do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki wraz z solą. Rozcieramy masło z mąką aż powstaną „okruchy” ciasta. Następnie dodajemy lodowatą wodę i łączymy ciasto formując kulę. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkowane między dwoma kawałkami folii ciasto przekładamy do formy, obciążamy je kulkami ceramicznymi i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Do miski dodajemy jajka, starty ser, sól, pieprz oraz śmietankę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze części (2-3), zostawiając połowę z nich w całości. Pomidorki kroimy według uznania na plasterki bądź ćwiartki. Na opieczoną tartę wylewamy połowę naszej masy z dodanymi trzonkami szparagów, częścią pomidorków i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika. Szynkę wędzoną wieprzową Znakomitą Konspol przekrajamy na pół, by plasterki były węższe i owijamy nią większe części szparagów. Pozostałe szparagi i ich główki układamy na podpieczonej masie zalewamy pozostałą masą. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut.

A to już wiesz?  Co zrobić, by nie przytyć w Święta?

Frittata ze szparagami
Składniki
• 350g ziemniaków
• pęczek szparagów
• 3 łyżki oliwy
• ½ cebuli
• 6 jajek
• 150g szynki z liściem laurowym Konspol
• 100g sera cheddar
• czerwona papryka
• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 15-20 min, prawie do miękkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze części i na dwie minuty wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Cebulę kroimy w kostkę, a na patelni żaroodpornej rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę z liściem laurowym Konspol, a po paru minutach pokrojoną w paski paprykę, szparagi, ziemniaki i ser. W misce roztrzepujemy jajka, solimy, a następnie wlewamy je na patelnię. Na wierzch układamy główki szparagów. Całość pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy