Informacja prasowa
Poznań, 29 maja 2018 r.
Dzisiejsi smakosze zwracają uwagę nie tylko na smak dania. Obecnie na równi stawiany jest także jego wygląd. Jedzenie nie spełnia już dla nas jedynie funkcji czysto praktycznej, ma również dostarczać doznań estetycznych. Sztuka zdobienia potraw nie jest trudna. Jednak bardzo łatwo w niej o przesadę, a co za tym idzie, oszpecenie dania, zamiast podkreślenia jego walorów. Warto więc poznać kilka trików przygotowanych przez ekspertów marki Sandra, które nawet ze zwykłej potrawy zrobią prawdziwe dzieło sztuki.
Zdobienie deserów kojarzy nam się głównie z dużą ilością bitej śmietany i kandyzowanymi owocami, natomiast dań wytrawnych z przybraniem sałatą i pomidorem. Takie ozdobniki są jednak domeną dawnych czasów. Obecnie w tym temacie najważniejszy jest umiar i minimalizm. Niezwykle istotny jest także oryginalny pomysł, dzięki któremu nawet najbardziej pospolite dania zaprezentujemy w niebanalny sposób.
Oszukać zmysły
Jedną z zalet nowoczesnego zdobienia deserów jest możliwość oszukania zmysłów. Możemy uzyskać taki efekt, np. serwując słodkie smaki pod przykrywką wytrawnych. Wystarczy tak przygotować potrawę, aby jej wygląd sugerował coś innego, niż byśmy się spodziewali. Poniżej przepis na prosty deser na bazie jogurtu, który wygląda identycznie jak jajka sadzone
Składniki:
• Jogurt grecki
• Połówki brzoskwiń z puszki marki Sandra
• Jabłko
Przygotowanie:
Na talerzu robimy dwa kleksy z jogurtu o nieregularnym kształcie. Odsączamy brzoskwinie i kładziemy po jednej połówce (płaską stroną do talerza) na środku każdego kleksa. W ten sposób, aby jogurt i brzoskwinia przypominały jajko sadzone. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce lub karbownicy do frytek.
Wisienka na torcie
Nawet najprostsze desery możemy wzbogacić za pomocą jednego elementu. Zwykłe lody waniliowe podane w pucharku z dodatkiem własnoręcznie przygotowanych wiśni w czekoladzie, zmienią nasz deser w coś niecodziennego. Tymi samymi wiśniami można przyozdobić babeczki, bezy lub podać je jako dodatek do kawy i nadać w ten sposób całości oryginalnego charakteru. Poniżej przepis na przygotowanie domowych pralinek wiśniowych.
Składniki:
• Wiśnie drylowane marki Sandra
• Tabliczka gorzkiej czekolady
• Tabliczka mlecznej czekolady
• Migdały lub inne ulubione orzechy
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej wiśnie. Należy pamiętać, żeby zawsze wykorzystywać do przyrządzania tego rodzaju przekąsek wiśnie drylowane – jeśli nasz gość będzie przekonany, że sięga po zwykłą czekoladkę, nie będzie przygotowany na pestkę, należy się więc jej pozbyć. Obtoczone w ten sposób wiśnie odkładamy na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła. Zanim jednak to się stanie posypujemy je roztłuczonymi migdałami lub innymi orzechami. Dodatkowo możemy roztopić również czekoladę mleczną i cienką strużką z rękawa cukierniczego ozdobić praliny.
Nie tylko desery
Za pomocą owoców można również ozdobić dania wytrawne. W tej roli doskonale sprawdzą się ananasy, morele czy brzoskwinie, które będą estetycznym i smacznym zwieńczeniem dań mięsnych i sałatek. Możemy wyciąć z nich fantazyjne kształty (np. gwiazdy z plastrów ananasa) lub wcześniej je ugrillować, aby nie tylko nadać im wyjątkowego smaku i aromatu, ale również przyozdobić charakterystycznymi prążkami grilla. Poniżej przepis na grillowane brzoskwinie.
Składniki:
• Połówki brzoskwiń marki Sandra
• Odrobina miodu
Przygotowanie:
Brzoskwinie smarujemy miodem i grillujemy z każdej strony po kilka minut. Tak przygotowane owoce mogą ozdobić półmisek mięs pieczonych, grillowanych lub gotowanych. Nadadzą się również do sałatek i deserów.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.
Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.
Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl