Informacja prasowa
Łódź, 19 maja 2017
Szaszłyki z hummusem – idealne danie na sezon grillowy
Wiosna to doskonały moment na rozpoczęcie sezonu grillowego. Pieczone kiełbaski, karkówka czy zapiekane ziemniaczki to potrawy, którymi najczęściej delektujemy się podczas grilla. Eksperci marki Jasmeen, dla urozmaicenia menu, proponują szaszłyki z hummusem. To proste danie o aromatycznym smaku, które można przyrządzić na kilka sposobów.
Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu. Wówczas w gronie najbliższych delektujemy się smakiem pysznych potraw z grilla. Jeśli chcemy w tym sezonie zachwycić swoich gości nowymi smakami to warto przygotować szaszłyki z hummusem w stylu orientalnym.
Szaszłyk z indykiem, warzywami i hummusem
Składniki:
1/2 opakowania hummusu marki Jasmeen
200 g fileta z piersi indyka
1 cukinia
1 czerwona cebula
8 pomidorków koktajlowych
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka miodu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Indyka kroimy w kostkę, cebulę na ćwiartki, a cukinię w podłużne i cienkie kawałki. Wszystkie składniki wraz z pomidorami koktajlowymi wkładamy do miski i doprawiamy kolejno kurkumą, kolendrą, mieloną papryką, suszonym oregano, solą oraz pieprzem. Całość polewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Następnie na patyczki nabijamy doprawione składniki i grillujemy z każdej strony przez około 10 minut. Pod sam koniec pieczenia skrapiamy szaszłyki sokiem z cytryny i dokładnie smarujemy miodem. Do szaszłyków podajemy w małych pojemniczkach hummus w połączeniu z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Warzywne szaszłyki
Składniki:
½ opakowania hummusu marki Jasmeen
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 pieczarki
1 czerwona cebula
1 cukinia
5 małych młodych ziemniaczków
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy. Następnie kroimy paprykę w kwadraty, a cukinię, pieczarki ziemniaki i cebulę na plastry o szerokości około 1 cm. Nabijamy na przemian wszystkie warzywa na patyczki. Doprawiamy szaszłyki solą oraz pieprzem i smarujemy oliwą z oliwek. Tak przygotowane grillujemy około 15 minut, obracając je co kilka minut. Do szaszłyków podajemy w małych pojemniczkach hummus w połączeniu z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.