Zdrowie

Światowy Dzień Pieczenia – przepisy na ciasta w orientalnym stylu

Światowy Dzień Pieczenia – przepisy na ciasta w orientalnym stylu
Informacja prasowa Poznań, 14 maja 2018 r. Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 18 maja. Eksperci Jasmeen wiedzą, że to święto ma na celu nie tylko

Informacja prasowa
Poznań, 14 maja 2018 r.

Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 18 maja. Eksperci Jasmeen wiedzą, że to święto ma na celu nie tylko promowanie własnych wypieków, ale i obdarowywanie domowymi słodkościami bliskich. Dlatego przygotowali sprawdzone przepisy na ciasta, z których mogą skorzystać nawet te osoby, które nigdy w życiu niczego nie upiekły. Takie święto to przecież doskonała okazja, aby po raz pierwszy spróbować swoich sił w kuchni.
Ciasto z Sezamellą o smaku Waniliowym
Składniki na ciasto:
• niecała szklanka mąki pszennej
• 4 jajka
• paczka margaryny (200g)
• 3 łyżki Sezamelli o smaku waniliowym marki Jasmeen
• pół szklanki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
• 1 łyżka masła
• pół tabliczki gorzkiej czekolady
• 2 łyżki mleka
• sezam do posypania
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem, dodaj miękką margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia i Sezamellę. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy do pieczenia i piecz około 30 min. Na koniec roztop czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej polewy, następnie ozdób nią ciasto.
Ciasto z tahini na zimno
Biszkoptowy spód:
• 35 g mąki pszennej
• 50 g cukru
• 2 jajka
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem, do puszystej masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wylej masę do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkoptowy spód piecz przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Krem sezamowy:
• 200 g białej czekolady
• 250 ml śmietany kremówki 30%
• 300 g serka mascarpone
• 50-80 g tahini marki Jasmeen (ilość zależna od upodobań)
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj pastę tahini i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz masę z kremówką. Na sam koniec dodaj mascarpone, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Kremową masę nałóż na ostudzony spód. Włóż na 6-7 godzin do lodówki.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.

A to już wiesz?  Problemy żołądkowe All inclusive

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy