27.12.2010
Komunikat prasowy Świąteczny dekalog żywieniowy. Co można zrobić z jedzeniem po 26 grudnia 27.12.2010 13:43 Winiary Marnowanie żywności to coraz częściej poruszana kwestia, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych. Skalę zjawiska potęgują: rosnąca zamożność społeczeństwa, wysoki poziom konsumpcji i powszechny dostęp do artykułów spożywczych. Z nadmiarem produktów w naszych kuchniach mamy do czynienia przede wszystkim po świętach ? w związku z którymi przygotowujemy się do obfitych posiłków spożywanych w rodzinnym gronie. Istnieją jednak sposoby na zachowanie zasad polskiej gościnności bez marnowania pokarmu. Z badania przeprowadzonego w 2010 roku przez Instytut Millward Brown SMG KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że jedną z kluczowych przyczyn wyrzucania żywności jest niska świadomość skali jej marnowania oraz brak programów edukacyjnych. Wyniki tej samej analizy wykazują, że aż 74% polskiego społeczeństwa ma świadomość, że w Polsce marnuje się dużo żywności, a co trzeci Polak przyznaje, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie.[1] Liczne badania oraz codzienna praktyka pokazują, że brakuje nam czasu oraz chęci, by należycie szanować żywność. Wyrzucając ją powinniśmy jednak pamiętać, że marnujemy nie tylko sam produkt, ale również wszelkie nakłady związane z jego produkcją i sprzedażą. Przyczyniamy się również do zanieczyszczania środowiska naturalnego ? zwiększając odpady, a tym samym potęgując ich negatywne konsekwencje dla człowieka. Problem jest olbrzymi tymczasem prostych pomysłów na wykorzystanie produktów czy gotowych potraw, które zalegają w naszych lodówkach jest bardzo wiele. Jeżeli po świętach zostanie nam bigos ? można ugotować makaron łazanki, z kapusty z grzybami przygotować krokiety, z ciasta zrobić pyszne bajaderki, a wędlina jest doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej, a także żurku. Racjonalne podejście do produktów żywieniowych powinniśmy zacząć już na etapie planowania potraw, a w dalszej kolejności ? przygotowywania listy składników do ich przyrządzenia. Przystępując do zakupów poprzedzających gotowanie każdy konsument powinien pamiętać swego rodzaju dekalog żywieniowy [2]: 1. Zrób listę potraw, które chcesz przygotować 2. Zaplanuj swoje zakupy w oparciu o listę posiłków 3. Zjedz coś zanim udasz się na zakupy ? unikniesz efektu jedzenia oczami 4. Kupuj tylko tyle ile faktycznie jesteś w stanie zjeść 5. Zawsze sprawdzaj jakość kupowanych produktów i bierz pod uwagę ich termin ważności 6. Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach określonych na opakowaniu (czas, temperatura, dostęp światła), by była jak najdłużej świeża 7. Przyrządzaj posiłki racjonalnie ? wykorzystuj te same składniki do różnych dań 8. Zamiast wyrzucać produkty przydatne do spożycia ? pomyśl do jakich potraw możesz je dodać 9. Wykorzystuj zamrażalnik! 10. A na koniec delektuj się smacznym posiłkiem! O tym jak wiele można wyczarować ze składników, które mamy w naszych kuchniach decyduje tylko i wyłącznie nasza inwencja, a satysfakcja z pomysłowego wykorzystania naszych domowych zasobów przy oszczędności środków materialnych jest nieoceniona. Oto przykłady przepisów z zastosowaniem składników z poświątecznych stołów: Zapiekanka farmera (jajeczna) (4 porcje) 1 łyżeczka Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY Ziarenka Smaku WINIARY 1 cebula 2 łyżki masła 1 papryka czerwona 250 g wędlin (boczek, kiełbasa, szynka) 6 jajek 3 bułki kajzerki masło do posmarowania naczynia pieprz Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Paprykę i wędliny pokroić w paseczki. Jajka wybić do miski, bułki pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić Przyprawą do zup, Ziarenkami Smaku i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia do zapiekania. Zapiekać 30 minut w temp. 160°C. Czas przygotowania: 10 minut Czas oczekiwania: 30 minut Wartość energetyczna: Całość 1397 kcal 1 porcja ok. 349 kcal Barszcz z pieczonym mięsem i kapustą (2 porcje) 1 Barszcz czerwony na wędzonce Doskonała Kuchnia WINIARY 100 g pieczonego mięsa 150 g kapusty białej Zupę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w kostkę 1 x 1 cm. Kapustę pokroić w kostkę, ugotować, odsączyć. Mięso i kapustę połączyć z zupą. Zagotować. Czas przygotowania: 10-15 minut Wartość energetyczna: Całość 332 kcal 1 porcja ok. 166 kcal Wykwintna sałatka z kurczakiem (4 porcje) 150 ml Majonezu Dekoracyjnego WINIARY 1 mały jogurt naturalny 250 g pieczonego kurczaka (2 udka pieczone) 1 puszka ananasów 3 łodygi selera naciowego 100 g ciemnych winogron 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sos: Majonez połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Mięso i ananasy pokroić w kostkę. Seler oczyścić (obrać obieraczką od warzyw) i pokroić w cienkie plasterki. Winogrona przekroić na połowę i usunąć pestki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sosem majonezowym. Czas przygotowania: 20 minut Wartość energetyczna: Całość 2285 kcal 1 porcja ok. 571 kcal Kotleciki z mięsa gotowanego z serem (4 porcje) 1 Sos pieczeniowy jasny WINIARY Ziarenka Smaku WINIARY 300 g ugotowanego mięsa 100 g startego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju pieprz Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w drobną kostkę. Dodać ser, jajka i natkę pietruszki. Doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem. Uformować 8 kotlecików, obtoczyć w bulce tartej i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami puree i Sosem pieczeniowym. Czas przygotowania: 20 minut Wartość energetyczna: Całość 1708 kcal 1 porcja ok. 427 kcal Zdaniem członków Rady Zarządzającej Programu Środowiskowego ONZ wyeliminowanie nieefektywności w procesie produkcji żywności i konsumpcji na świecie mogłoby zapewnić wystarczającą ilość jedzenia do nakarmienia populacji całego świata. Ponadto, ograniczenie zjawiska marnowania pokarmu powinno zagwarantować żywność dla spodziewanego przyrostu społecznego przez następne 40 lat. Od naszej postawy zależy zatem zdrowie i kondycja kolejnych pokoleń na całym świecie. Warto o tym pamiętać przy okazji każdego wyrzucanego produktu. * * * WINIARY to marka, która od 70-ciu lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują nowoczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, buliony, sosy, pomysły na?, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele, czy budynie ? w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych WINIARY, które w szybki i prosty sposób pozwalają przyrządzić domowy posiłek. [1] Badanie opinii publicznej przeprowadzone na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności przez Instytut Millward Brown SMG KRC, styczeń 2010. [2] Opracowany w oparciu o wyniki badań opinii publicznej przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności przez Instytut Millward Brown SMG KRC, styczeń 2010.