Przepisy

Świąteczne Vitello Tonnato, Tuńczyk na Święta

Świąteczne Vitello Tonnato, Tuńczyk na Święta
22.12.2016, Warszawa Informacja prasowa Tuńczyk na Święta – pyszna włoska inspiracja Gorączka przedświątecznych przygotowań pochłonęła nas na dobre. Prezenty, zakupy, choinka, wypiekanie pierniczków, lepienie pierogów,

22.12.2016, Warszawa
Informacja prasowa

Tuńczyk na Święta – pyszna włoska inspiracja

Gorączka przedświątecznych przygotowań pochłonęła nas na dobre. Prezenty, zakupy, choinka, wypiekanie pierniczków, lepienie pierogów, gotowanie bigosu, pogoń za karpiem. Co roku bierzemy udział w spektaklu wyreżyserowanym zgodnie z długą tradycją tak silnie spajającą nas przy świątecznym stole, w rodzinnym gronie.

Jak Polska długa i szeroka, repertuar dań jest bardzo podobny, a symbolika poszczególnych produktów bardzo silna. Wieczerza wigilijna jest niezwykle charakterystyczną, na wskroś polską, świąteczną celebracją, niezrozumiałą w innych krajach europejskich. We Włoszech na przykład z dużo większą pompą obchodzi się pierwszy dzień świąt, a różnorodność smakołyków pojawiających się na świątecznym stole przyprawia o zawrót głowy. W istocie we włoskim bożonarodzeniowym menu niewiele jest elementów stałych, co wynika z bardzo silnych tradycji regionalnych. Na północy Włoch jada się dużo mięsa, czy to w formie przystawek, dań z makaronem, czy pieczeni, podczas gdy na południu Półwyspu Apenińskiego częściej wybiera się rybę podawaną na wiele sposobów.

Świąteczne Vitello Tonnato
Jednym z nielicznych znanych i lubianych w całej Italii dań, które pojawia się na włoskim świątecznym stole jest vitello tonnato. To typowa, dosyć pracochłonna przystawka, której dwa główne składniki to cielęcina i tuńczyk w oliwie z oliwek. Vitello tonnato pochodzi z jednego z najbardziej wysuniętych na północ regionów Włoch – Piemontu. Pojawia się na większości włoskich stołów, a już szczególnie tych w północnej Italii. Tradycyjnie do przygotowania tego dania używa się części cielęciny zwanej magatello lub girello, którego polskim odpowiednikiem jest ligawa. Cielęcina jest najpierw marynowana w białym winie, a potem gotowana lub pieczona; następnie kroi się ją na cienkie plastry i zalewa sosem przygotowanym z ugotowanych na twardo jajek roztartych z tuńczykiem, anchois, kaparami, oliwą extra vergine oraz sokiem cytrynowym.

A to już wiesz?  Orzechowo – gruszkowa fantazja na chrupiącej rukoli

Lekkostrawny tuńczyk na ratunek

A to nie koniec świątecznej włoskiej przygody z tuńczykiem. W Rzymie na przykład, gdzie na stole wigilijnym dominują panierowane, smażone w głębokim tłuszczu potrawy, tuńczyk znów się pojawia, żeby uratować sytuację. Aby zrównoważyć nadchodzącą ciężką wigilijną kolację 24 grudnia na lekki, wczesny obiad przyrządza się przepyszne linguine z lekkostrawnym tuńczykiem, kaparami, oliwkami i pomidorami.
Tuńczyk okazuje się więc pełnoprawnym bohaterem świątecznego stołu. Zdaniem mieszkającego w Polsce od ponad 20 lat szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool Marco Ghia, tuńczyk ma szansę zaistnieć we świątecznym menu, ponieważ jest smaczną i zdrową alternatywą dla bardziej tradycyjnego karpia. Pomimo silnego przywiązania do tradycji, polscy konsumenci są otwarci na nowe inspiracje kulinarne i elastyczni w ich interpretacji.
Jeszcze macie czas, by spróbować zabłysnąć przed domownikami przygotowaniem swojego pierwszego vitello tonnato! Oto przepis szefa Marco Ghia na świąteczne vitello tonnato:

Składniki:

600 g ligawy cielęcej
30 g czerstwego chleba
50 g octu winnego
250 g odcedzonego z oliwy tuńczyka
5 g kaparów
100 g oliwy z oliwek extra vergine
ząbek czosnku
100 ml białego wina
2 anchois
3 gotowane jajka
rozmaryn
szałwia
bulion mięsny
Sól

Sposób przygotowania:
Solimy ligawę i podsmażamy ją w garnku na odrobinie oliwy. Dodajemy czosnek, zioła i pieczemy ją w rozgrzanym do 180-200°C
Kiedy cielęcina będzie gotowa, zdejmujemy ją z formy i mieszamy pozostały na patelni sok z pieczenia z białym winem. Tak powstały sos gotujemy i dodajemy do niego obmyte z soli kapary i anchois, tuńczyka z oliwą oraz czerstwy, namoczony wcześniej w occie winnym (i odciśnięty) chleb. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut, po czym miksujemy, dodając żółtka ugotowanych jaj i bulion w ilości niezbędnej do uzyskania sosu o odpowiedniej gęstości. Kroimy cielęcinę na plastry, zalewamy ją sosem i voila’ – jesteśmy gotowi na święta!
Życzymy wspaniałych i smakowitych Świąt Bożego Narodzenia!

Home

__________________________________________________________________________¬¬¬¬
O Rio Mare
Marka Rio Mare jest obecna na polskim rynku od ponad 20 lat, jednak dopiero od 2012 roku produkty Rio Mare są dystrybuowane bezpośrednio przez firmę Bolton Group i jej przedstawicielstwo – Bolton Polska. Doskonałej jakości produkty są dostępne we wszystkich dużych sieciach handlowych (Carrefour, Tesco, Kaufland, Auchan, Makro, Selgros, Intermarche’, Leclerc) oraz innych sklepach sieciowych (Piotr & Paweł, Chata Polska, Stokrotka).
Wedle danych firmy Nielsen za lipiec 2016 Rio Mare jest drugą marką z udziałem 11,8 % w polskim rynku (z wyłączeniem dyskontów).

A to już wiesz?  Włoski makaron domowy – miłość na całe życie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy