Informacja prasowa
11 grudnia 2018, Warszawa
Świąteczne inspiracje Sokołowa
Spotkania przy stole pełne dobrego smaku
Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas – pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Jak co roku, Sokołów inspiruje do przygotowania potraw, które staną się ozdobą świątecznego stołu i zachwycą gości.
Świąteczne propozycje kulinarne przedstawia szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko. Ich założenie jest proste: znakomity smak, efektowna prezentacja – jak również łatwość wykonania. W końcu święta to przede wszystkim czas, który chcemy poświęcić najbliższym
Polędwiczka z sosem tuńczykowo-kaparowym
Składniki:
Polędwiczki wieprzowe Uczta Sokołów
100 g kaparów
100 g tuńczyka
50 ml białego wina
50 ml majonezu
Sól, pieprz do smaku
Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon. Dodać sól i pierz. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 90°C i piec przez 20 minut.
Sos tuńczykowo-kaparowy:
Kapary zalać białym winem. Zagotować. Następnie odlać płyn, dodać tuńczyka i zblendować. Na koniec wymieszać z majonezem.
Schab nadziewany owocami z kuskusem
Składniki:
1 opakowanie schabu Uczta Świeżość i Smak Sokołów
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
50 g suszonych rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 ml brandy
200 g kaszy kuskus
100 g zielonego ogórka
papryczka chili
Suszone owoce wymieszać, zalać brandy, zagotować. Poczekać, aż wchłoną płyn. Schab oczyścić z błonek, naciąć nożem i wypełnić owocowym farszem. Całość owinąć boczkiem i zawinąć w folię. Piec przez 75 minut w 90°C. Kuskus ugotować, dodać pokrojoną morelę, zielonego ogórka, papryczkę chili. Wymieszać.