Żywność

Spotkania przy stole pełne dobrego smaku

Spotkania przy stole pełne dobrego smaku
Informacja prasowa 11 grudnia 2018, Warszawa Świąteczne inspiracje Sokołowa Spotkania przy stole pełne dobrego smaku Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas – pełen wyjątkowych

Informacja prasowa
11 grudnia 2018, Warszawa

Świąteczne inspiracje Sokołowa
Spotkania przy stole pełne dobrego smaku

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas – pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Jak co roku, Sokołów inspiruje do przygotowania potraw, które staną się ozdobą świątecznego stołu i zachwycą gości.

Świąteczne propozycje kulinarne przedstawia szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko. Ich założenie jest proste: znakomity smak, efektowna prezentacja – jak również łatwość wykonania. W końcu święta to przede wszystkim czas, który chcemy poświęcić najbliższym

Polędwiczka z sosem tuńczykowo-kaparowym

Składniki:
Polędwiczki wieprzowe Uczta Sokołów
100 g kaparów
100 g tuńczyka
50 ml białego wina
50 ml majonezu
Sól, pieprz do smaku

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon. Dodać sól i pierz. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 90°C i piec przez 20 minut.

Sos tuńczykowo-kaparowy:
Kapary zalać białym winem. Zagotować. Następnie odlać płyn, dodać tuńczyka i zblendować. Na koniec wymieszać z majonezem.

Schab nadziewany owocami z kuskusem

Składniki:
1 opakowanie schabu Uczta Świeżość i Smak Sokołów
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
50 g suszonych daktyli

50 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
50 g suszonych rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 ml brandy
200 g kaszy kuskus
100 g zielonego ogórka
papryczka chili

Suszone owoce wymieszać, zalać brandy, zagotować. Poczekać, aż wchłoną płyn. Schab oczyścić z błonek, naciąć nożem i wypełnić owocowym farszem. Całość owinąć boczkiem i zawinąć w folię. Piec przez 75 minut w 90°C. Kuskus ugotować, dodać pokrojoną morelę, zielonego ogórka, papryczkę chili. Wymieszać.

A to już wiesz?  Wytrwane placki ziemniaczane z pastą z bakłażana – wypróbuj, a pokochasz ten smak!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy