Informacja prasowa
Warszawa, 6 grudnia 2017
Sposób na świąteczny piernik w nowym wydaniu
Tradycyjny piernik od wieków gości na polskim stole podczas Świąt, zarówno w formie pieczonych ciast, jak i ciasteczek w różnych kształtach. Wypieki zwykle polewane są lukrem lub czekoladą i ozdabiane bakaliami. Przygotowanie tradycyjnego ciasta na piernik jest jednak bardzo pracochłonne. Najstarsze i najbardziej tradycyjne przepisy polecają przygotowanie ciasta chwilę po andrzejkach, aby dojrzewało przez kilka tygodni, aż do czasu wypieku. Obecnie, te tradycyjne przepisy nabrały zupełnie nowych kształtów i możemy przygotować je o wiele szybciej, zachowując przy tym niepowtarzalną gwarancję piernikowego smaku i aromatu.
Tradycyjny piernik przygotowywany jest z mąki pszennej i żytniej oraz mleka, jajek, karmelizowanego cukru i miodu. Niezwykle ważną rolę w recepturze odgrywają aromatyczne korzenne przyprawy oraz suszone owoce i orzechy. Dawniej pierniki sprzedawane były… w aptekach jako skuteczny lek na wiele chorób (ze względu na bogate w witaminy i składniki odżywcze bakalie i przyprawy). Był również symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, a jego jedzenie w okresie Świat miało zapewnić powodzenie i szczęście na cały następny rok. Dziś pierniki to starannie przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury mini ciasteczka, ozdobione lukrem i bakaliami, a także większe wypieki w postaci całych ciast lub fantazyjnie wyglądających piernikowych domków. Jedno jest pewne, współczesne pierniki powinny zachwycać niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Piernikowe ciasteczka z bakaliami
Składniki:
• 100 g Daktyli suszonych Bakalland
• 100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
• 100 g Żurawiny suszonej Bakalland
• 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
• 1 kg mąki
• 250 g masła
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka kwaśnej śmietany
• 1 szklanka miodu
• 2 jaja
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki Sody oczyszczonej Delecta
• 1 opakowanie Przyprawy do piernika Delecta
• 1 opakowanie Polewy o smaku mlecznej czekolady Delecta
Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączymy razem suche składniki, dodajemy rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki. Całość zagniatamy do gładkiej konsystencji i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy szklanką koła. Pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Daktyle, śliwki i żurawinę kroimy w cienkie paski, usuwamy łupiny z pistacji, a następnie siekamy. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. Dekorujemy nią upieczone pierniczki, a następnie wierzch każdego z nich ozdabiamy bakaliami.
Aromatyczny piernik z karmelizowanymi gruszkami i migdałami
Składniki:
• 75 g Migdałów w płatkach Bakalland
• 2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mleka
• ½ szklanki oleju
• 3 jaja
• 3 łyżki kakao
• 4 gruszki
• 300 ml półsłodkiego białego wina
• 3 łyżki miodu
• 3 łyżki masła
• 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Delecta
• 1 opakowanie Przyprawy do piernika Delecta
• 1 opakowanie Polewy o smaku ciemnej czekolady Delecta
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Jaja ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie całość miksujemy, aby składniki się połączyły. Przygotowane ciasto wylewamy do formy, wstawiamy do podgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Ciasto studzimy. Gruszki obieramy, układamy w rondlu, zalewamy białym winem, a następnie gotujemy przez około 15 minut. Tak przygotowane gruszki lekko studzimy i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło i przekładamy na nią gruszki, a następnie dodajemy miód. Owoce karmelizujemy przez około 4 minuty. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. W wystudzonym cieście wydrążamy środek o średnicy około 10 cm. W powstałym wgłębieniu umieszczamy gruszki, a następnie wypełniamy przygotowaną polewą czekoladową. Ciasto posypujemy pokruszonym ciastem, pozostałym z wycięcia wgłębienia i dekorujemy prażonymi płatkami migdałów.
Dyniowy piernik z rodzynkami
Składniki:
• 100 g Orzechów laskowych Bakalland
• 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
• 2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mleka
• Pół szklanki oleju
• 3 jaja
• 3 łyżki kakao
• 700 g obranej dyni
• 2 łyżki stopionego masła
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
• 1 opakowanie Przyprawy do piernika Delecta
• 2 opakowania Cukru cynamonowego Delecta
• 1 opakowanie Polewy o smaku mlecznej czekolady Delecta
Orzechy prażymy w piekarniku przez ok. 10 minut, w temperaturze 180 stopni, a następnie usuwamy z nich skórki i rozdrabniamy w moździerzu. Część z nich przekładamy do miseczki – posłużą nam do dekoracji. Dynię kroimy na cienkie plasterki długości ok. 2,5 cm. Przekładamy do miski i mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem cynamonowym. Plastry dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Tortownicę o wymiarze 24 cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Jaja ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie całość miksujemy, aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy upieczoną dynię, orzechy i rodzynki. Mieszając całość drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Pieczemy przez około 45 minut. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. Polewamy nią wystudzone ciasto, a następnie dekorujemy orzechami laskowymi.
________________