Informacja prasowa
Poznań, 17 kwietnia 2019 r.
Wielkanoc to okres, w którym przy suto zastawionych stołach spotykamy się z najbliższymi oraz przyjaciółmi. Przygotowujemy wyjątkowe potrawy, pieczemy przepyszne ciasta. Dzieci mają okazję do wykazania się swoim artystycznym zacięciem podczas dekorowania pisanek, a w Śmigus Dyngus z chęcią testują nowe sikawki i pistolety na wodę. Wielkanoc to także moment na refleksję oraz znalezienie chwili wytchnienia, którą urozmaici kubek pełnej smaku i aromatu herbaty.
Mazurki, baby, pascha – charakterystycznych wielkanocnych deserów jest wiele. Ich smaki możemy wykorzystać także w nieco odmienny sposób, wprowadzając je do herbat. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na wyjątkowe napary, inspirowane Wielkanocą.
Mleczna herbata z karmelem
Mleko i karmel to podstawowe składniki masy kajmakowej, którą bardzo często wykorzystujemy podczas przygotowywania wielkanocnych ciast. Z dużą łatwością możemy użyć tych produktów także podczas przygotowywania wyjątkowej wielkanocnej herbaty.
Składniki:
• 500 ml mleka
• 2 torebki czarnej herbaty (np. Akbar Pure Ceylon)
• 4 łyżeczki cukru
• Laska wanilii
Przygotowanie:
W rondlu podgrzewamy mleko, wkładamy 2 torebki herbaty oraz ziarenka wanilii. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Równocześnie, w drugim rondlu przygotowujemy karmel – na suche dno przesypujemy cukier i rozgrzewamy rondel. Gdy cukier przybierze bursztynową barwę (uwaga będzie bardzo gorący!), zalewamy go ciepłym mlekiem herbaciano-waniliowym (będzie pryskać!). Gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru.
Herbata z syropem waniliowym domowej roboty
Wanilia – przyprawa, której zapach jest prawdopodobnie jednym z najprzyjemniejszych dla ludzkiego nosa. Wykorzystuje się ją podczas przygotowywania ciast, polew czy lodów. Poza walorami smakowymi, wanilia ma także szereg właściwości prozdrowotnych – niweluje uczucie stresu, działa przeciwzapalnie oraz wspomaga pracę żołądka.
Składniki:
• Laska wanilii
• Szklanka cukru
• Pół szklanki wody
• Czarna herbata (np. Akbar Pure Ceylon)
• Plasterek cytryny
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wydobywamy ziarenka. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier oraz ziarenka wanilii. Gotujemy, aż syrop zgęstnieje często mieszając. Gdy cały cukier się rozpuści schładzamy syrop i przelewamy go do słoika lub butelki. Do zaparzacza wsypujemy łyżkę herbaty i zalewamy wodą o temperaturze 950C i parzymy przez 3-5 minut. Przelewamy do naczyń, dodajemy 1-2 łyżki syropu waniliowego.
Orzeźwiająca herbata z miętą i imbirem
Nie ma co ukrywać – podczas Wielkanocy dieta, licznie kalorii oraz silna wola mają wolne. Takie okazje sprawiają, że jemy więcej niż na co dzień. I chociaż czujemy się błogo i szczęśliwie, możemy odczuwać pewne skutki uboczne przejedzenia. Wtedy warto przyrządzić orzeźwiającą herbatę z miętą i imbirem, dzięki której pozbędziemy się uczucia ciężkości.
Składniki:
• 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej (np. Akbar Pure Ceylon)
• 2 cm korzenia imbiru
• 10 listków świeżej mięty
• Miód (opcjonalnie)
• Cytryna (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do zaparzacza wsypujemy herbatę, dodajemy liście mięty i imbir pokrojony w cienkie talarki i zalewamy wodą o temperaturze 950C. Parzymy przez 4-5 minut i przelewamy do filiżanek. Opcjonalnie dodajemy plasterek cytryny i dosładzamy łyżką miodu.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl