Wiadomości branżowe

Specjaliści ds. żywienia Nestlé na Politechnice Łódzkiej! Inauguracja Żywieniowego Roadshow

Specjaliści ds. żywienia Nestlé na Politechnice Łódzkiej! Inauguracja Żywieniowego Roadshow
19.04.2012 Komunikat prasowy Specjaliści ds. żywienia Nestlé na Politechnice Łódzkiej! Inauguracja Żywieniowego Roadshow 19.04.2012 14:07 Nestlé Polska S.A. Jak podjąć racjonalne decyzje zakupowe w szumie

19.04.2012

Komunikat prasowy Specjaliści ds. żywienia Nestlé na Politechnice Łódzkiej! Inauguracja Żywieniowego Roadshow 19.04.2012 14:07 Nestlé Polska S.A. Jak podjąć racjonalne decyzje zakupowe w szumie informacyjnym? Jak wypada Polska na tle światowych trendów żywieniowych? Czy lubimy modę na wellness? Co wiemy o populacji ?Super-Sizing?? A także jak smakuje zbilansowana dieta i czym jest życie zgodne z hasłem Good Food, Good Life ? te i wiele innych zagadnień dietetycznych omówi podczas prelekcji na Politechnice Łódzkiej Blanka Mellova, Kierownik Centrum ds. Żywienia, Zdrowia i Wellness w Nestlé Polska S.A. Spotkanie dla studentów odbędzie się: 23 kwietnia 2012 o godzinie 14.15 na Politechnice Łódzkiej przy ul. Wólczyńskiej 171/173 (sala S9). Prelekcja w Łodzi jest pierwszym z cyklu spotkań specjalistów ds. żywienia Nestlé ze studentami kierunków żywienia, technologii żywności i zdrowia człowieka w Polsce. Celem inicjatywy jest wsparcie młodych żywieniowców w poszerzaniu wiedzy i praktycznych umiejętności, a tym samym pomoc w zdobyciu doświadczenia zawodowego istotnego dla rozwoju ich kariery i praktyki dietetycznej. W ramach Żywieniowego Roadshow Nestlé zaplanowane są spotkania ze studentami 10 uczelni wyższych, podczas których wiodącymi tematami rozmów będą: stan odżywiania Polaków oraz rosnące znaczenie zawodu dietetyka w Polsce i na świecie. Nestlé przygotowało również dla studentów i uczelni ogólnopolski konkurs z nagrodami prowadzony w serwisie Facebook. Do wygrania jest m.in. trzymiesięczna praktyka w Nestlé Polska, udział (połączony z wystąpieniem) w V Konferencji Naukowej ?Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego? czy też szkolenie z wystąpień publicznych i komunikacji przeprowadzone przez agencję PR Eskadra PUBLICA. Wiodące zagadnienia prelekcji na Politechnice Łódzkiej: – Trendy demograficzne: populacja ?Super-Sizing?. – Decyzje zakupowe konsumenta w szumie informacyjnym. – Good Food ?> Good Food, Good Life. – Siła światowych trendów: WELLNESS. – Partnerstwo w świadomych decyzjach zakupowych ? case Nestlé (Polska i świat). – Badania naukowe a żywienie i zdrowie Polaków. Po prelekcji odbędzie się krótkie spotkanie z mediami. Nadciśnienie, miażdżyca, nowotwory ? to przykłady chorób dietozależnych, na które cierpi coraz więcej ludzi. Celem Nestlé jest troska o zdrowie, racjonalne odżywianie i dobre samopoczucie. Dokładamy wszelkich starań, aby wspomóc naszych konsumentów w dokonywaniu świadomych decyzji zakupowych i komponowaniu zdrowej, zbilansowanej diety. Każda forma wzajemnego edukowania się o roli racjonalnego żywienia ma tu znaczenie! Niezwykle ważni w tym procesie są młodzi dietetycy, którzy dopiero wkraczają na drogę kariery zawodowej, a od których aktywności zależą nawyki żywieniowe przyszłych pokoleń Polaków. Nie ulega wątpliwości, że w zdrową przyszłość warto zainwestować! ? mówi Blanka Mellova, Kierownik działu Serwis Konsumenta oraz Centrum ds. Żywienia, Zdrowia i Wellness w Nestlé Polska S.A. Nadwaga oraz otyłość w Polsce i na świecie rosną nie tylko wśród dorosłych, ale również wśród dzieci. Z badań wynika, że problem ten może dotyczyć około 20-25% dzieci oraz 47-51% osób dorosłych w naszym kraju. Mimo, że świadomość Polaków w zakresie dbałości o zdrowie, racjonalne odżywianie i kondycję fizyczną rośnie, jest na tym polu nadal dużo do zrobienia. Tym samym coraz większe jest też zapotrzebowanie na specjalistów w tych obszarach, a na znaczeniu zyskuje ich doświadczenie w zawodzie. Wszelkie pytania na temat prelekcji prosimy kierować do Pani Karoliny Rowińskiej, tel. kom.: 606 805 687, e-mail: [email protected]. Szczegółowe informacje na temat konkursu dla studentów kierunków związanych z żywieniem i zdrowiem człowieka dostępne są na facebook.com/NestlePolskaNHW, www.nestle.pl oraz YouTube.com.

A to już wiesz?  Badanie genów metabolizmu i otyłości cz.2

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy