19.04.2012
Komunikat prasowy Specjaliści ds. żywienia Nestlé na Politechnice Łódzkiej! Inauguracja Żywieniowego Roadshow 19.04.2012 14:07 Nestlé Polska S.A. Jak podjąć racjonalne decyzje zakupowe w szumie informacyjnym? Jak wypada Polska na tle światowych trendów żywieniowych? Czy lubimy modę na wellness? Co wiemy o populacji ?Super-Sizing?? A także jak smakuje zbilansowana dieta i czym jest życie zgodne z hasłem Good Food, Good Life ? te i wiele innych zagadnień dietetycznych omówi podczas prelekcji na Politechnice Łódzkiej Blanka Mellova, Kierownik Centrum ds. Żywienia, Zdrowia i Wellness w Nestlé Polska S.A. Spotkanie dla studentów odbędzie się: 23 kwietnia 2012 o godzinie 14.15 na Politechnice Łódzkiej przy ul. Wólczyńskiej 171/173 (sala S9). Prelekcja w Łodzi jest pierwszym z cyklu spotkań specjalistów ds. żywienia Nestlé ze studentami kierunków żywienia, technologii żywności i zdrowia człowieka w Polsce. Celem inicjatywy jest wsparcie młodych żywieniowców w poszerzaniu wiedzy i praktycznych umiejętności, a tym samym pomoc w zdobyciu doświadczenia zawodowego istotnego dla rozwoju ich kariery i praktyki dietetycznej. W ramach Żywieniowego Roadshow Nestlé zaplanowane są spotkania ze studentami 10 uczelni wyższych, podczas których wiodącymi tematami rozmów będą: stan odżywiania Polaków oraz rosnące znaczenie zawodu dietetyka w Polsce i na świecie. Nestlé przygotowało również dla studentów i uczelni ogólnopolski konkurs z nagrodami prowadzony w serwisie Facebook. Do wygrania jest m.in. trzymiesięczna praktyka w Nestlé Polska, udział (połączony z wystąpieniem) w V Konferencji Naukowej ?Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego? czy też szkolenie z wystąpień publicznych i komunikacji przeprowadzone przez agencję PR Eskadra PUBLICA. Wiodące zagadnienia prelekcji na Politechnice Łódzkiej: – Trendy demograficzne: populacja ?Super-Sizing?. – Decyzje zakupowe konsumenta w szumie informacyjnym. – Good Food ?> Good Food, Good Life. – Siła światowych trendów: WELLNESS. – Partnerstwo w świadomych decyzjach zakupowych ? case Nestlé (Polska i świat). – Badania naukowe a żywienie i zdrowie Polaków. Po prelekcji odbędzie się krótkie spotkanie z mediami. Nadciśnienie, miażdżyca, nowotwory ? to przykłady chorób dietozależnych, na które cierpi coraz więcej ludzi. Celem Nestlé jest troska o zdrowie, racjonalne odżywianie i dobre samopoczucie. Dokładamy wszelkich starań, aby wspomóc naszych konsumentów w dokonywaniu świadomych decyzji zakupowych i komponowaniu zdrowej, zbilansowanej diety. Każda forma wzajemnego edukowania się o roli racjonalnego żywienia ma tu znaczenie! Niezwykle ważni w tym procesie są młodzi dietetycy, którzy dopiero wkraczają na drogę kariery zawodowej, a od których aktywności zależą nawyki żywieniowe przyszłych pokoleń Polaków. Nie ulega wątpliwości, że w zdrową przyszłość warto zainwestować! ? mówi Blanka Mellova, Kierownik działu Serwis Konsumenta oraz Centrum ds. Żywienia, Zdrowia i Wellness w Nestlé Polska S.A. Nadwaga oraz otyłość w Polsce i na świecie rosną nie tylko wśród dorosłych, ale również wśród dzieci. Z badań wynika, że problem ten może dotyczyć około 20-25% dzieci oraz 47-51% osób dorosłych w naszym kraju. Mimo, że świadomość Polaków w zakresie dbałości o zdrowie, racjonalne odżywianie i kondycję fizyczną rośnie, jest na tym polu nadal dużo do zrobienia. Tym samym coraz większe jest też zapotrzebowanie na specjalistów w tych obszarach, a na znaczeniu zyskuje ich doświadczenie w zawodzie. Wszelkie pytania na temat prelekcji prosimy kierować do Pani Karoliny Rowińskiej, tel. kom.: 606 805 687, e-mail: [email protected]. Szczegółowe informacje na temat konkursu dla studentów kierunków związanych z żywieniem i zdrowiem człowieka dostępne są na facebook.com/NestlePolskaNHW, www.nestle.pl oraz YouTube.com.