Przepisy

Smaczne kotleciki wegetariańskie z cieciorki – zrób je sam!

Smaczne kotleciki wegetariańskie z cieciorki – zrób je sam!
Informacja prasowa Łódź, 13 lutego 2017 Smaczne kotleciki wegetariańskie z cieciorki – zrób je sam! Charakterystycznym składnikiem dań kuchni Bliskiego Wschodu jest cieciorka. To roślina

Informacja prasowa
Łódź, 13 lutego 2017

Smaczne kotleciki wegetariańskie z cieciorki – zrób je sam!

Charakterystycznym składnikiem dań kuchni Bliskiego Wschodu jest cieciorka. To roślina strączkowa, nazywana często „grochem włoskim”. Jej smak można określić jako słodkawy z delikatną, orzechową nutą. Z cieciorki można zrobić pożywne i pyszne kotleciki wegetariańskie, którą są typową potrawą kuchni orientalnej.

Kuchnia Bliskiego Wschodu w dużej mierze opiera się na zdrowych warzywach i aromatycznych przyprawach. Składnikiem, który króluje w wielu potrawach jest cieciorka. Ta słodkawo-orzechowa roślina pysznie smakuje w postaci wegetariańskich kotlecików – falafeli.

Kotleciki z cieciorki
Składniki:
 400 g cieciorki gotowanej
 3 cebule
 5 ząbków czosnku
 1 poszatkowana pietruszka
 1 poszatkowany koperek
 1 łyżka czarnego pieprzu
 2 łyżeczki soli
 ½ ostrej papryczki chilli
 1 łyżeczka słodkiej papryczki
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżka kuminu
 sok z wyciśniętej cytryny
 skórka starta z cytryny
 4 łyżki mąki ryżowej
 1 szklanka kaszy kukurydzianej
 olej do smażenia

Przygotowanie:
Do dużego naczynia wkładamy odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną cebulę, czosnek, sok oraz skórkę z cytryny. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką oraz chilli. Całość dokładnie blendujemy. Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną pietruszkę, koperek, sodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formułujemy średnie kulki, które smażymy na patelni przez około 7 minut z każdej strony. Gotowe kotleciki z ciecierzycy podajemy w połączeniu z kaszą i miską zielonej sałaty z warzywami.

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.

A to już wiesz?  Jubileuszowy audyt żywności programu „Doceń polskie”

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy