SLOW BREAKFAST – JESIENNY PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ
Składniki na 4 porcje:
• Chleb tostowy pszenny XXL
(np. Dan Cake) – 200 g
• żółtka jaj – 3
• suszona żurawina – 50 g
• dojrzałe gruszki – 3 sztuki
• mleko – 250 ml
• woda – ok. 100 ml
• masło – 20 g
• cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
• syrop klonowy – 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Żurawinę w miseczce zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia. Chleb tostowy Dan Cake pokroić w kostkę. Gruszkę obrać i też pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, żółtka jaj, cukier wanilinowy i syrop klonowy i podgrzewać na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu aż zalewa zgęstnieje. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę kostek chleba tostowego, wylać połowę zgęstniałej masy jajeczno-mlecznej, posypać częścią żurawiny i gruszki. Ułożyć drugą warstwę chleba, posypać resztą żurawiny i gruszki. Pudding zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut aż masą się zetnie. Podawać na ciepło!
Smacznego!
pudding chlebowy, #pudding chlebowy anna olson, #pudding chlebowy z jabłkami, #pudding chlebowy z chałki, #pudding chlebowy lidl, #pudding chlebowy kuchnia lidla, #pudding chlebowy nigella, #pudding chlebowy na słodko, #pudding chlebowy przepis, #pudding chlebowy z bananami, #pudding chlebowy na słono, #pudding chlebowy z truskawkami, #pudding chlebowy anny olson, #pudding chlebowy z jabłkami i cynamonem, #pudding chlebowy z zielonymi jabłkami, #pudding chlebowy z chleba tostowego, #pudding chlebowy z czekoladą nigella, #pudding chlebowy przepisy, #angielski pudding chlebowy przepis, #