Słodkie lenistwo na trawie
– szybkie desery na wakacyjny piknik
Lato to zdecydowanie czas słodkiego leniuchowania. A nic nie smakuje równie pysznie, jak posiłki na świeżym powietrzu. By maksymalnie wykorzystać czas na wypoczynek, postawmy na proste i szybkie menu piknikowe, którym cała rodzina będzie mogła delektować się pod chmurką. Od czego zacząć przygotowania do idealnego pikniku?
Kraciasty koc, wiklinowy kosz i słoneczna aura to zaledwie połowa sukcesu. Kluczowym składnikiem udanego pikniku są oczywiście łakocie i przekąski, które łatwo przetransportujemy w malowniczą okolicę łąk, pól, rzek, lasów.
Łakocie w sam raz na leżenie na łące
Nazwa „piknik” wywodzi się najprawdopodobniej z języka francuskiego. Termin pique-nique to posiłek spożywany w atmosferze relaksu, w otoczeniu przyrody. Aby biesiadowanie na dworze rzeczywiście było beztroskie, ważne, by zapakowane do kosza smakołyki można było zjeść bez użycia sztućców. Wyśmienitą przekąską piknikową są wszelkie wypieki jak choćby, idealne do podzielenia się z najbliższymi, drożdżowe bułeczki „Stokrotka”, które pieczone w tortownicy, łączą się w jedną, apetyczną całość, dzielącą się na 8 pysznych porcji. Dokładny przepis znajduje się w kolekcji „Piknik według Sławomira Zabawy”, przygotowanej do wykonania w urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix®, dostępnej na platformie z przepisami Cookidoo® Bułeczki te doskonale smakować będą z miodem, konfiturą, musem owocowym, kremem czekoladowym, a także z masłem cynamonowym. Inną słodką przekąską w sam raz na piknik są ekspresowe w przygotowaniu deserki amaretti podane w małych słoiczkach, składające się z trzech warstw delicji – galaretki z owocami, delikatnego kremu i kruchego, ciasteczkowego spodu o migdałowej nucie amaretto.
Nie tylko na mały apetyt
Skoro sam piknik stanowi okazję do wspaniałej, rodzinnej zabawy, warto również do przygotowania smakołyków zaangażować całą rodzinę. Szczególnie dumni ze swoich kulinarnych osiągnięć będą najmłodsi domownicy, zwłaszcza jeśli przygotowane specjały wszystkim zasmakują. Aby każdy maluch mógł zatriumfować w kuchni z pomocą przyjdzie zabawkowa wersja słynnego urządzenia wielofunkcyjnego Thermomix® TM5. Wyposażony w panel dotykowy, niezbędne akcesoria oraz szereg podstawowych funkcji – wyrabianie ciasta interwał, funkcję turbo, obroty wsteczne, miksowanie – pozwoli maluchom sprawdzić się w roli szefa kuchni. W zabawce Thermomix® dla dzieci przygotują ciasto na muffinki, jogurt owocowy, mleczny koktajl oraz czekoladę do picia. Prowadzone krok po kroku dzieci, dzięki wyświetlanym komendom, bez trudu nauczą się jak pod okiem rodziców samodzielnie wykonać swoje ulubione smakołyki.
Więcej piknikowych propozycji na bardziej treściwe przekąski znajdziemy wśród wytrawnych przepisów również ujętych w kolekcji „Piknik według Sławomira Zabawy”.
DESERKI AMARETTI
SKŁADNIKI NA 10 PORCJI
• 400 g gorącej wody
• 70 – 80 g galaretki cytrynowej, w proszku, słodzonej
• 70 – 80 g galaretki truskawkowej, w proszku, słodzonej
• 200 g brzoskwiń, z puszki, pokrojonych w 1 cm kostkę
• 200 g ciastek amaretti
• 30 g miękkiego masła
• 400 g sera ricotta podzielonego na kawałki
• 200 g jogurtu naturalnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 150 g wody, dodać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się galaretki, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie kontynuować wykonywanie przepisu.
2 Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej pozostałe 250 g wody, dodać galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się galaretki, odstawić do ostudzenia na ok. 35 min. W tym czasie kontynuować wykonywanie przepisu.
3 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej brzoskwinie, odstawić.
4 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka amaretti i masło, rozdrobnić 25 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
5 Do naczynia miksującego wsypać 50-70 g rozdrobnionych ciasteczek amaretti, dodać rozpuszczoną galaretkę cytrynową, ser ricotta i jogurt, wymieszać 1 min 30 s/obr. 4. W tym czasie pozostałe ciasteczka amaretti rozłożyć równomiernie do 10 słoiczków i docisnąć łyżką, tworząc spód serniczków, następnie równomiernie rozlać do nich masę z ricotty i galaretki cytrynowej. Słoiczki odstawić do zamrażalnika na 15-20 min. Po tym czasie na powierzchni każdego deserku ułożyć odważone brzoskwinie i zalać je przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Słoiczki zamknąć i odstawić do lodówki na 2-3 godz.
6 Deserki amaretti podawać na zimno.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1 Galaretkę cytrynową rozpuścić w misce z 150 g wody, dokładnie wymieszać,, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie kontynuować wykonywanie przepisu.
2 W drugiej miseczce wlać pozostałe 250 g wody, dodać galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się galaretki, odstawić do ostudzenia na ok. 35 min. W tym czasie kontynuować wykonywanie przepisu.
3 Ciastka amaretti pokruszyć, dodać masło. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
50-70 g rozdrobnionych ciasteczek amaretti, rozpuszczoną galaretkę cytrynową, ser ricotta i jogurt, wymieszać. W tym czasie pozostałe ciasteczka amaretti rozłożyć równomiernie do 10 słoiczków i docisnąć łyżką, tworząc spód serniczków, następnie równomiernie rozlać do nich masę z ricotty i galaretki cytrynowej. Słoiczki odstawić do zamrażalnika na 15-20 min. Po tym czasie na powierzchni każdego deserku ułożyć odważone brzoskwinie i zalać je przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Słoiczki zamknąć i odstawić do lodówki na 2-3 godz.
4 Deserki amaretti podawać na zimno.