V. Sałatka z ziemniaków do grillowanych kiełbasek
Inspiracja zaczerpnięta z bloga www.kuchniaipodroze.blogspot.com. Do przygotowania sałatki idealnej do grillowanych kiełbasek zaprasza Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek, producent sześciu specjałów nagrodzonych przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”.
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 6 ogórków konserwowych
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżeczki musztardy
– 6 łyżek majonezu
– pieprz i sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem oraz musztardą. Majonez z czosnkiem dodajemy do ziemniaków i ogórków, całość mieszamy doprawiając do smaku pieprzem i solą.
* * *
Z jak Ziemniak. Pięć prostych przepisów na kartoflane pyszności
Lista potraw, których składnikiem są ziemniaki jest równie długa co historia obecności tego warzywa na europejskich stołach. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), chcąc podkreślić znaczenie tej rośliny uprawnej, ustanowiła rok 2008 Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka. Miłośnicy kartofli (pyr lub ziemniaków) nie potrzebują specjalnej okazji, by sięgać po to warzywo.
Dodatkową motywację stanowią ciekawe przepisy kulinarne producentów żywności, których wyroby zdobyły godła Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Nagrodzone przez specjalistów z branży spożywczej produkty rodzimych firm są, obok ziemniaków, głównymi składnikami pięciu sycących dań, idealnych na jesienny dzień. Nie pozostaje nic innego jak sięgnąć po obieraczkę do warzyw i zabrać się do pracy!
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media