Przepisy Żywność

Rozgrzewające kremy na jesień – właściwości i przepisy

Rozgrzewające kremy na jesień – właściwości i przepisy
Informacja prasowa Poznań, 28 października 2016 r. Rozgrzewające kremy na jesień – właściwości i przepisy Jesień to czas na rozgrzewające, bardziej kaloryczne i pełne witamin

Informacja prasowa
Poznań, 28 października 2016 r.

Rozgrzewające kremy na jesień – właściwości i przepisy

Jesień to czas na rozgrzewające, bardziej kaloryczne i pełne witamin potrawy. W codziennym menu nie powinno zatem zabraknąć zdrowych i smacznych kremów, które nie tylko rozgrzeją nas od środka, ale również wzmocnią naszą odporność. Można je przyrządzać z ulubionych warzyw, na przykład z kukurydzy i zielonego groszku. To idealny posiłek na chłodne, jesienne dni.

O niemal każdej porze roku nasz organizm ma zapotrzebowanie na inne potrawy. Jesienią, gdy pogoda na zewnątrz nas nie rozpieszcza, i gdy jesteśmy narażeni na spadek odporności, szczególnie trzeba zadbać o odpowiednią dietę. Warto, aby w codziennym, jesiennym menu pojawił się talerz ciepłego kremu. Dlaczego? Tego typu danie to zastrzyk energii dla naszego organizmu. Rozgrzewa od środka, wspomaga odporność i dostarcza dużej porcji witamin. Możemy je przygotowywać nie tylko przy pomocy surowych warzyw, ale i tych z puszki. Krem z kukurydzy czy zielonego groszku jest niezwykle smaczny, prosty w wykonaniu oraz zdrowy. Przepisy na kremy na bazie warzyw z puszki przygotowała marka Sandra.

Kremowa zupa z kukurydzy z grzankami
Składniki:
 2 puszki kukurydzy marki Sandra
 1 l bulionu drobiowego
 3 średnie ziemniaki
 2 łyżki masła
 1 łyżka śmietany
 ½ łyżki słodkiej papryki
 ½ łyżki ziół prowansalskich
 ½ łyżki imbiru
 2 bułki
 sól i pieprz

Przygotowanie:
Do garnka dodajemy masło i odcedzoną kukurydzę, którą dusimy około 10 minut pod przykryciem. Następnie dolewamy bulion drobiowy i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie kroimy pieczywo w kostkę, posypujemy ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku około 10 minut. Następnie zwartość garnka miksujemy blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Do gotowego kremu z kukurydzy dodajemy śmietanę, sól, pieprz, paprykę oraz imbir. Całość raz jeszcze mieszamy i przed samym podaniem posypujemy grzankami z piekarnika.

A to już wiesz?  Pomysły na sylwestrowo-noworoczne przekąski

Krem z groszku z mozzarellą
Składniki:
 1 puszka groszku marki Sandra
 2 średnie cebule
 1 l wywaru warzywnego
 2 łyżki masła
 1/3 soku z cytryny
 1 łyżka gałki muszkatołowej
 3 łyżki jogurtu typu greckiego
 świeża pietruszka
 sól i pieprz

Przygotowanie:
Na rozgrzane w rondlu masło wrzucamy posiekaną cebulę oraz odcedzony groszek i smażymy około 5 minut. Następnie dolewamy gorący wywar warzywny i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Całość dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Następnie gotowy krem przyprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dekorujemy jogurtem greckim i pietruszką.

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat firmy LEVANT Foods, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Kardamon. Co się kryje w łupince?

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy