Informacja prasowa, maj 2017
Najlepsza barmanka świata odwiedzi Polskę
Rezydencja Koktajlowa z finałem konkursu World Class
Po 7 latach „męskiego panowania” w globalnym konkursie World Class Competition, w ubiegłym roku jako pierwsza kobieta zdobyła najwyższe barmańskie trofeum. Teraz Francuzka, Jennifer Le Nechet odwiedzi Polskę, by zostać jurorką w polskich eliminacjach do kolejnej edycji zawodów. Charyzmatyczną barmankę oraz 13 krajowych finalistów konkursu można spotkać w niedzielne popołudnie, 21 maja w godz. 13:00–17:00, w warszawskiej Villi Foksal.
Jennifer Le Nechet jest zwyciężczynią 8. edycji World Class Competition – najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego globu. Na co dzień jest barmanką w paryskim Café Moderne. W konkursie World Class wystartowała z 5-letnim doświadczeniem w pracy za barem.
Talent barmański szlifowała pod okiem innego finalisty zawodów, by podczas globalnego konkursu w Miami zachwycić sędziów, tworząc spektakularną gamę intensywnych koktajli w swoim barze marzeń – Steampunk bar. Dziś podróżuje po świecie, prowadzi szkolenia i doradza najlepszym lokalom i barmanom.
Teraz o przepustkę na światowe finały w Meksyku – rywalizuje 13 polskich barmanów, w tym 7 mieszkańców Warszawy, 3 z Krakowa oraz po jednym przedstawicielu Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). W męskim gronie znalazła się także jedna kobieta. Oprócz Francuzki, Jennifer Le Nechet zmagania najlepszych, polskich barmanów oceniać będzie także Max La Rocca – globalny ambasador World Class i Hiszpan David Rios – najlepszy barman świata z 2013 r.
Troje międzynarodowych jurorów oraz trzynastkę polskich wirtuozów sztuki barmańskiej będzie można obserwować na żywo w widowiskowej, finałowej konkurencji World Class – pod hasłem „Fast & Curious”. Wszystko to w otwartej Rezydencji Koktajlowej World Class: 21 maja w godz. 13:00 – 17:00, w Villa Foksal w Warszawie. Wstęp wolny!
Dla miłośników koktajli i kibiców organizator przewidział także dodatkowe atrakcje w formie specjalnych stref koktajlowych:
• Strefa Don Julio – chill out w iście meksykańskim stylu!
• Bulleit Studio – plenerowe studio tatuażu
• Say #Lovescotch – coś dla miłośników klasycznego Old Fashioned
• Botanical Garden Tanqueray No. TEN – wyprawa do szklarni po składniki dżinu z tonikiem
• Ketel One Kitchen – strefa Krwawej Mary
W krajowym finale warszawską scenę barmańską reprezentują: Karim Bibars i Dominik Mazur (Charlie), Sara Hamadyk (Bibenda Bar & Restaurant), Marcin Kruk (Kita Koguta), Janusz Lemiesz (Bar Koszyki), Jakub Magnuszewski (6 Cocktails) i Emil Oponowicz (Woda Ognista). Z Krakowa do finału zakwalifikowali się: Krzysztof Kalita (Kraina Szeptów), Andrzej Rachwalski (Z Ust Do Ust) i Tomasz Źródłowski (Mercy Brown). O bilet do Meksyku walczą także: Grzegorz Rathnau z Gdańska (Flisak 76′), Bartłomiej Wójcik z Łodzi (Restauracja Gronowalski) i Krzysztof Ciemiera z Osieku (alterMOLO).
DIAGEO
Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie.
Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.
DIAGEO RESERVE
Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Cîroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a motto firmy brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.
DIAGEO RESERVE WORLD CLASS
Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 250 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka DIAGEO RESERVE WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.