Informacja prasowa
22 lutego 2017
Przyprawy, których nie znamy, a po które warto sięgnąć w kuchni
Nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez aromatycznych ziół i przypraw, które nadają potrawom wyjątkowego charakteru. I choć wielu z nas używa kilku sprawdzonych produktów np. pieprzu, soli czy majeranku, to czasem warto przełamać kulinarną rutynę i sięgnąć po mniej znane przyprawy. Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jakich przypraw nie powinno zabraknąć w naszej kuchni, by z prostych składników wyczarować smaczne, zdrowe i pożywne dania.
Moc przypraw
Przyzwyczajeni do ziół prowansalskich, imbiru, bazylii i czarnego pieprzu rzadko sięgamy po mniej popularne przyprawy. Zupełnie niesłusznie. Gałka muszkatołowa, cząber, estragon czy jałowiec – to dzięki nim „zaczarujemy” proste posiłki i odmienimy charakter naszej kuchni. Podobnie jak uczestnicy warsztatów „Kulinarnie Mocni”, sięgając po przyprawy, których na co dzień nie stosujemy w swoich domach, zmienimy zwyczajne dania w aromatyczne potrawy i staniemy się mocni w przyprawianiu.
• Gałka muszkatołowa – lekko pikantny smak gałki muszkatołowej rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory. Dodaje się ją do zup, pieczonych warzyw, a także sosów, np. popularnego beszamelu. Z pewnością przyprawy tej warto użyć podczas przygotowywania kremów i budyniów. Doskonale sprawdza się w również w przyprawianiu farszów, pasztetów, flaków i wszelkiego rodzaju potraw z kasz. Bardzo dobrze uzupełnia smak i zapach pierników, ajerkoniaków, napojów mlecznych i win.
• Lubczyk – ma intensywny korzenny, lekko cytrynowy aromat i ostry, nieco palący smak. Polecany jest do przyrządzania sosów i potraw z warzyw. Świetnie pasuje także do dań z ryżu, mięsa drobiowego i wołowego. To fantastyczny dodatek do zup – niedzielny rosół nabierze niepowtarzalnego aromatu, jeśli pod koniec gotowania dodamy do niego garść lubczyku.
• Estragon – charakteryzuje się specyficznym słodkawym zapachem i korzenno ziołowym smakiem. Niezbędny składnik białego octu winnego. Znakomicie komponuje się z rybami
i warzywami. Stosowany do białych mięs, twarogów, farszów, masła ziołowego oraz do świeżych sałatek warzywnych. Stanowi niezbędny dodatek do sosu tatarskiego. Uważany jest za niezastąpiony składnik kiszonek warzywnych, szczególnie z ogórków.
• Kmin rzymski – nadaje potrawom specyficzny, cierpko-korzenny smak. Kminem przyprawia się sosy, zupy, wędliny oraz sery. Służy również do aromatyzowania chleba i innych wyrobów piekarniczych. Idealny do posypywania sałatek, surówek i warzyw. Doskonale sprawdza się jako przyprawa do potraw z suszonej fasoli i roślin strączkowych. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z kuchni meksykańskiej np. chili con carne.
• Cząber – posiada charakterystyczny, intensywny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy smak. Polecany jest jako dodatek do potraw z fasoli i grochu. Przyprawia się nim również zupy jarzynowe, kapuśniaki, farsze mięsne, kiełbasy oraz dania z tłustych mięs jak np. wieprzowina i baranina. Niewielką ilość cząbru można dodać do mizerii i sosów sałatkowych. Przyprawiając nim poranną fritatę, jajecznicę lub omlet z pewnością zaskoczysz domowników smacznym śniadaniem.
• Jałowiec – ma aromatyczny, leśny, balsamiczny zapach oraz słodkawo-żywiczny smak. Suszone owoce jałowca dodaje się do kiszonek i marynat. Doskonale komponują się
z dziczyzną, pasztetami oraz kapustą. Powszechnie wykorzystywany jest do produkcji wędlin. Nadaje specyficzny zapach i smak potrawom z grilla. Jest przysłowiową kropką nad „i” przy doprawianiu ginu, likieru czy aromatycznej jałówki.
Czym jest projekt „Kulinarnie Mocni”?
To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności, organizacji społecznych i McCormick Polska, właściciela marki Kamis. W ramach projektu „Kulinarnie Mocni” edukatorzy Banków Żywności przez kilka miesięcy prowadzą zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski, które zostały objęte Programem Operacyjnym Pomocy Żywnościowej. Dzięki temu uczestnicy lokalnych warsztatów poznają sposoby na proste, zdrowe i pomysłowe posiłki, a także uczą się, jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku codziennych dań.
Projekt jest niezwykłą inicjatywą, która pozwala przełamać kulinarną niemoc. Chociaż świat ziół i przypraw oferuje nieograniczone możliwości wzbogacania smaku potraw, to często opieramy się na wypróbowanych przyprawach, które stosujemy od lat. Tak jak w programie „Kulinarnie Mocni” odkrywamy moc ziół i przypraw, tak w naszej domowej kuchni warto uruchomić kreatywność i otworzyć się na nowe smaki. Gotowanie to kompozycja smaków i aromatów, i wcale nie musi być trudne, pracochłonne i nudne. Sekret tkwi w przyprawianiu i otwartości na smaki. – mówi Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis i ekspert kampanii „Kulinarnie Mocni”
Więcej informacji o McCormick
McCormick & Company, Inc. globalny lider w produkcji ziół i przypraw oraz dodatków smakowych. Z 4,3 miliarda USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, zioła i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej — punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii. Każdego dnia, bez względu na to, co jesz i gdzie, możesz cieszyć się przyprawami
McCormick. Więcej informacji na stronie www.mccormickcorporation.com.
O McCormick w Polsce
Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.
McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Żywności. W zeszłym roku firma wraz z Bankami Żywności rozpoczęła realizację programu „Kulinarnie mocni”, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. W kwietniu 2013 McCormick Polska został wyróżniony nagrodą im. Jacka Kuronia przyznawaną przez Federację Polskich Banków Żywności, jako „Darczyńca roku 2012”.
Zapraszamy na www. kamis.pl/kulinarnie-mocni
Więcej informacji o Federacji Polskich Banków Żywności
Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 32 Banki Żywności na terenie całej Polski. Banki Żywności walczą o pełne wykorzystanie produktów spożywczych w Polsce. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Prowadzą również kampanie, które przekonują Polaków do tego, jak łatwo jest nie marnować pieniędzy, nie wyrzucać jedzenia i oszczędzać je także dla innych Zbiórki jedzenia w sklepach organizowane przez Banki Żywności kilka razy do roku pozwalają dziesiątkom tysięcy Polaków pokazać swe wielkie serca i podzielić się zakupami tak, by zaspokoiły głód ludzi żyjących w trudnych warunkach. Federacja jest także aktywnym partnerem w debacie publicznej i działaniach legislacyjnych z zakresu polityki społecznej, działalności organizacji pozarządowych, czy współpracy sektorowej.
Zapraszamy na: http://www.bankizywnosci.pl/