Informacja prasowa
Warszawa, 24 listopada 2016
Przychodzi do Ciebie weganin na kolację…
Kiedy organizujemy przyjęcie dla najbliższych często zastanawiamy się jakimi smakołykami ich ugościć. Długo przed umówionym spotkaniem skanujemy w głowie pomysły na potrawy, które zdecydowanie zaliczają się do naszych „popisowych dań” i wywołują błogi stan na twarzach zaproszonych. Problem pojawia się wtedy, kiedy odwiedzają nas osoby, które żyją zgodnie z określonymi zasadami żywienia, np. weganie. Wielu z nas nie wie co przygotować, aby wpasować się w zasady wegańskiej diety i jednocześnie przygotować smaczny i sycący posiłek. Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, zaproponował dwa przepisy, które z pewnością podbiją podniebienia najbardziej wymagających wegan.
Dieta wegańska to jedna z najbardziej wymagających odmian wegetarianizmu. Ci, którzy trzymają się tych obostrzeń dietetycznych nie jedzą mięsa, ani pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jadłospis bazuje na roślinach strączkowych, warzywach, owocach, orzechach, a także pestkach. Menu powinno być pełne surowych i gotowanych potraw, jednak należy pamiętać, że zbyt długa obróbka termiczna może obniżyć wartości odżywcze produktów, dlatego do wszystkiego należy podchodzić z umiarem. Weganie zwracają szczególną uwagę na różnorodność dań, by w przyszłości nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych. Szczególną uwagę zwracają na ilość białka, witaminy B12 i żelaza.
Peperonata
Składniki:
– 400 g zielonej papryki
– 400 g cebuli
– 400 g passaty pomidorowej
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Papryka to niesamowite warzywo, bogate w witaminy oraz sole mineralne, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Świetnym pomysłem jest przygotowanie peperonaty. Jak ją przygotować? To proste. Kroimy na drobno cebulę, a paprykę na paseczki. Wkładamy warzywa do garnka z rozgrzaną oliwą, dodając połowę passaty, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy resztę passaty i gotujemy przez kolejnych kilka minut. Potrawa doskonale współgra z pieczywem i odrobiną oliwy z oliwek, ale można ją potraktować również jako dodatek do obiadu we włoskim stylu.
Bakłażan z miętą
Składniki:
– 3 bakłażany
– 2 gałązki mięty
– sól
– oliwa z oliwek
– czosnek
Sposób przygotowania:
Bakłażany to niesamowite warzywa, które mogą być używane zarówno w przepisach na dania wytrawne, jak i słodkie. Najważniejsze, to wybrać dojrzałe warzywa. Jeżeli bakłażan jest duży, można go przeciąć i posolić – w ten sposób usuwa się nadmiar wody. Przekrój bakłażana na pół, delikatnie ponacinaj miąższ, oprósz solą i skrop oliwą z oliwek. Zgnieć ząbek czosnku i rozłóż go na obu połowach bakłażana. Umieść w rozgrzanym piekarniku, piecz przez 60 minut w temperaturze 160°C pod przykryciem z folii aluminiowej. Wyjmij z piekarnika i delikatnie usuń miąższ. Odłóż na bok wydrążone bakłażany. Miąższ podgotuj z drobno posiekanym czosnkiem, do smaku dodaj oliwę i sól. Następnie wypełnij doprawioną masą wydrążone warzywa i przykryj listkami mięty. Serwuj na ciepło.
Uprość sobie życie
Jeśli nie będziemy mieli czasu na przygotowanie całego obiadu między przyjściem do domu, a umówioną wizytą, składniki do dań możemy przygotować dzień wcześniej. Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki, takie jak Whirlpool Supreme Dual NoFrost, posiadają dwa niezależne systemy NoFrost – jeden w chłodziarce, a drugi w zamrażarce, co daje gwarancję optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia. Produkty te pozostają dłużej świeże, nie wysuszają się i zachowają swój estetyczny wygląd oraz wartości odżywcze, dzięki czemu pokrojone składniki możemy przygotować dzień wcześniej.
Gdzie poznać tajniki wegańskiej kuchni?
Akademia Kulinarna Whirlpool zaprasza na warsztat z prawdziwą ekspertką w dziedzinie kuchni roślinnej – Alicją Rokicką, znaną jako Wegan Nerd, autorką święcącej triumfy na półkach w księgarniach pozycji “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia”. 3 grudnia Alicja zdradzi jak przygotować wegańskie potrawy, które bez obaw będzie można postawić na świątecznym stole i zrobić wrażenie na niejednym tradycjonaliście. Nie zabraknie klasyków takich jak barszcz czerwony, podany z białym grochem, czy też wegański sos pieczeniowy z aromatycznym winem. Podczas warsztatów będzie można dowiedzieć się jak upiec bezmięsną wersję kulebiaka, faszerując go klasycznym połączeniem: kapustą i grzybami oraz jak przygotujecie ziemniaczany cymes i krantz (aromatyczne ciasto drożdżowe).
Lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost
Najwyższej jakości lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów i spełnia ich marzenia. A to wszystko za pomocą zastosowanych technologii:
• Supreme Dual NoFrost
Sekret tej innowacyjnej technologii Whirlpool tkwi w dwóch niezależnych systemach NoFrost – jednym w chłodziarce i jednym w zamrażarce, dzięki czemu korzystamy z zalet technologii Total NoFrost bez wysuszania żywności. Jest to gwarancja optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia.
• 6-ty Zmysł Fresh Control
Ten system nieustająco monitoruje temperaturę i wilgotność panującą w lodówce, a także przywraca prawidłowe parametry temperatury szybciej niż w tradycyjnej lodówce.
• Technologia Freeze Control
Dzięki niej zamrożone jedzenie nie traci wilgotności ani smaku. Znacznie obniżając wahania temperatury w zamrażarce podczas procesu automatycznego usuwania szronu zapobiega powstawaniu oparzeń mrozowych, chroniąc jedzenie przed utratą jakości i koloru.
• Komora Activ0°
Jest to komora, w której panują idealne warunki do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Temperatura w Activ0° wynosi około 0°C, co oznacza, że jedzenie dłużej pozostanie świeże i zachowa swój wygląd oraz wartości odżywcze. System chłodzenia w komorze Activ0° może zostać wyłączony, a sama komora może być używana do standardowego przechowywania żywności.