Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej
Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.
Składniki:
10 łyżek mąki arachidowej Ol’Vita
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 jajka
Garść dowolnych orzechów
szczypta soli
Przygotowanie
• Orzechy siekamy nożem
• Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w misce
• Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
• Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
• Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
• Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
• Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
• Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia
Wskazówka:
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.
Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl