Przepis na bezglutenowe Focaccia z ziołami – aromatyczne pieczywo rodem z Włoch w wersji bezglutenowej
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które używane jest jako podstawa pizzy lub jako pieczywo podawane na przystawkę do różnych potraw. Focaccia we Włoszech ma wiele odmian różniących się dodatkami. Focaccia może występować w wersji z solą, ziołami, pomidorami suszonymi, z oliwa z oliwek itp. Ten przepis to propozycja na Focaccia w wersji bezglutenowej, która jest równie pyszna jak oryginalny wypiek i z pewnością sprosta oczekiwaniom kulinarnym miłośników pysznej kuchni oraz fanom włoskich klimatów.
Składniki:
400 g bezglutenowa mieszanka jasnych mąk 3PAULY
sól 1 łyżeczka
6 łyżka oliwa
½ kostki drożdży
¼ l letniej wody
oliwa z oliwek do posmarowania
sezam, mak, suszone zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn do posypania
przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę, sól, oliwę z oliwek, rozrobione drożdże i mieszać stopniowo dolewając wodę po czym dobrze zagnieść ciasto
2. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 60 minut.
3. Następnie ponownie wyrobić dokładnie ciasto i podzielić na małe placki o grubości 1,5 mm.
4. Ułożyć na blasze z pergaminem i posmarować pędzlem z oliwą z oliwek.
5. Placki posypać ziołami prowansalskimi, bazylią, rozmarynem, makiem lub sezamem
6. Piec w rozgrzanym piecu w temperaturze 220-240 ° C przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia na złoto.
Smacznego!
3pauly.de