Żywność

Przepis na aromatyczne risotto z kremowym serem

Przepis na aromatyczne risotto z kremowym serem
Informacja prasowa Hochland Listopad 2018 Sezon na grzybobranie w pełni! Przepis na aromatyczne risotto z kremowym serem Hochland Grzyby mają wiele zastosowań w kuchni, a

Informacja prasowa Hochland
Listopad 2018
Sezon na grzybobranie w pełni!
Przepis na aromatyczne risotto z kremowym serem Hochland

Grzyby mają wiele zastosowań w kuchni, a jednym z nich jest pachnące lasem risotto z serem kremowym Hochland. Risotto łączy w sobie dwie cechy: niesamowity smak oraz łatwość przyrządzenia.

Risotto króluje w kuchni włoskiej, jednak coraz częściej gości w naszych domach – zwłaszcza w tych zimnych miesiącach. Jesień to odpowiednia pora na przyrządzenie tego rozgrzewającego i pożywnego dania, które w rzeczywistości nie jest trudne w przygotowaniu. Podstawą dobrego risotto jest oczywiście ryż, a w zasadzie jego konsystencja. Warto pamiętać, iż głównym sekretem jest duszenie ryżu w bulionie, a nie gotowanie. Dzięki temu uzyskamy idealną miękkość ryżu. Ciekawy elementem tej potrawy jest ser kremopwy Hochland, który połączy danie w aromatyczną całośc, podkreśli jego pyszny smak i nada mu kremowej konsystencji.

Intensywność smaku i aromatu uzyskamy dzięki kremowym serom Hochland, które świetnie sprawdzają się w potrawach, nasze risotto zachwyci niejedno podniebienie podczas jesiennych chłodów.

Risotto z leśnymi grzybami i kremowym serkiem

Składniki:
• 200 g ryżu arborio
• 2 szalotki
• kilka leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, kurek)
• 2 łyżki masła
• ok. 1 litra dobrego warzywnego bulionu
• 3 trójkąty z borowikami z krążka Serów kremowych Grzybobranie Hochland
• sól i pieprz do smaku
• natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:
Szalotki drobno posiekać, grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i ponownie podsmażyć. Następnie zalać chochelką bulionu, gotować na małym ogniu, aż odparuje i dodać kolejną. Czynność powtarzać, aż ryż zmięknie, a przy ostatniej porcji bulionu dodać ser kremowy Grzybobranie Hochland i roztopić, aby powstał kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem. Risotto podawać z posiekaną natką.

Smacznego!

Sery kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny ich składnik, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Sery kremowe Hochland dostępne są różnych formatach: w krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach, w wielu wyjątkowych smakach. Doskonałe na kanapkę, a także jako składnik dań: tostów, zup, sosów do makaronów czy zapiekanek.
Hochland Ser kremowy GRZYBOBRANIE, w krążku
Cena: ok. 4,99zł

A to już wiesz?  Pysznie i zdrowo – śledź w ciekawej odsłonie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy