Informacja prasowa
14 maja 2018, Nowy Sącz
Kończące się zapasy wekowanych warzyw i rozpoczynający się sezon na nowalijki to doskonały czas na zmianę diety. Korzystając z dobrodziejstw natury, warto pokusić się o przygotowanie pysznych, wiosennych kanapek. Nie tylko pysznie smakują, ale i pięknie wyglądają. Aby nadać im jeszcze ciekawszego charakteru warto zaserwować je w nowej, ciekawszej odsłonie.
Wiosna w kuchni
Gdy na straganach pojawiają się tak upragnione i długo wyczekiwane młode warzywa, od razu ochoczo trafiają na nasze talerze w postaci kolorowych sałatek lub pysznych, lekkich kanapek. Po te ostatnie chętnie sięga nawet niejadek, ale również dorośli szeroko uśmiechają się na ich widok. Zalet mają wiele – są zdrowe, smaczne i proste w przygotowaniu. Idealnie smakują podane z kruchymi liśćmi rzymskiej sałaty, jędrnym pomidorem, naturalnym plastrem wędliny np. polędwicy wędzonej z kurczaka Konspol Natura i świeżym szczypiorkiem. Istnieje jednak wiele innych wariacji na temat wiosennych kanapek.
Przedstawiamy przepisy na kanapkowe szaleństwa, które wprowadzą wiosnę na talerz. Wypróbujecie?
Kanapka z nowalijkami i oscypkiem
Składniki
• kilka plasterków oscypka (można zastąpić zwykłym serem żółtym)
• ogórek
• kilka rzodkiewek
• cebula czerwona
• sałata
• szynka z kurczaka wędzona Konspol Natura
• sól i kolorowy pieprz do smaku
Przygotowanie
Ta kanapka doskonale sprawdzi się jako śniadanie, ale też jako danie w ciągu dnia. Aby ją przygotować wszystkie warzywa myjemy i osuszamy, szczególnie sałatę, by nie namiękło nam pieczywo. Oscypka, cebulę i rzodkiewkę kroimy w plastry, a do przygotowania ogórka bierzemy obieraczkę do warzyw. Kromki smarujemy masłem, układamy sałatę, kilka plasterków szynki z kurczaka wędzonej Konspol, plaster oscypka, cienkie plasterki cebuli, znów szynkę i oscypka, a na to pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórka, który jest nadal w jednym plastrze. Aby osiągnąć ogórkowy „żabot” należy przekroić go na pół i obieraczką do warzyw uciąć kawałek po całej długości warzywa, następnie formując go na kanapce. Do smaku możemy posypać kanapkę solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Wiosenna kanapka
Składniki:
• 2 jajka
• polędwica wędzona z kurczaka Konspol Natura
• pomidor
• ogórek
• sałata
• rukola
• szczypiorek
• masło
• pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
W tej kanapce używamy prawie wszystkich dobroci wiosny i dostarczamy porządnej porcji witamin. Jej przygotwanie zaczynamy od ugotowania jajek na twardo – przez 8 minut od zagotowania wody. W czasie, gdy jajka się gotują myjemy sałatę, rukolę, szczypiorek, pomidora i ogórka. Pomidora i ogórka kroimy w plastry, a szczypiorek siekamy. Na jedną kanapkę przygotowujemy 3 kromki pieczywa i smarujemy je masłem. Układamu kolejno: sałatę i rukolę, ogórka, pomidora, polędwicę wędzoną z kurczaka Konspol Natura, plastry jajka, które posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i znów pieczywo. Analogicznie tworzymy drugie piętro kanapki. Oczywiście możemy także dowolnie aranżować kolejność użytych składników – według naszych preferencji. Doprawiamy do smaku.
Smacznego!