Żywność

Podwójnie sezamowe ciasteczka z miodem

Podwójnie sezamowe ciasteczka z miodem
Informacja prasowa Poznań, 29 kwietnia 2019 r. Czasem potrzebujesz przepisu na deser, który zadowoli każdego – od alergików, przez wegan, po osoby unikające glutenu. A

Informacja prasowa
Poznań, 29 kwietnia 2019 r.

Czasem potrzebujesz przepisu na deser, który zadowoli każdego – od alergików, przez wegan, po osoby unikające glutenu. A przy tym będzie prosty, niezawodny i… przepyszny! Słodkie, sezamowe ciasteczka wyczarujesz w swojej kuchni w rekordowym tempie. Z talerza znikną jeszcze szybciej!
Te urocze sezamowe ciasteczka nie wymagają wiele – zaledwie kilka składników. Żaden z nich nie jest jednak przypadkowy! Mąka migdałowa, którą z łatwością przygotujesz w domu przy użyciu np. młynka do kawy, nie tylko nadaje ciasteczkom idealną konsystencję, ale i subtelny, migdałowy aromat. Dzięki niej twoje wypieki będą bezglutenowe! W przepisie nie znajdziesz także cukru. Swoją słodycz ciasteczka sezamowe zawdzięczają dodatkowi miodu lub – w wersji wegańskiej – syropu klonowego lub agawe. Aby były jeszcze bardziej pożywne i wartościowe, zamiast oleju znajdziemy w nich tahini – gęstą pastę ze zmielonego prażonego sezamu.
Składniki:
• 1/2 szklanki nasion sezamu – białych, czarnych lub mieszanki
• 1 1/2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
• 1/3 szklanki tahini od Jasmeen
• kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na tackę (lub duży talerz) wysyp ziarna sezamu.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce połącz tahini, aromat waniliowy i miód/syrop klonowy.
3. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre.
4. Używając łyżki (najlepiej takiej do lodów) podziel ciasto na kulki i obtocz je w sezamie. Następnie każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz na grubość ok. 0,5cm.
5. Tak przygotowane ciasteczka rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do górnej części piekarnika na 4-5 minuty. Po upływie tego czasu przełóż ciastka do dolnej części piekarnika i piecz przez kolejne 4-5 minut.
6. Nadmiar ciasteczek możesz przechować w lodówce. Smacznego!

A to już wiesz?  Pomysł na szybki lunch. Smakowite pasty kanapkowe z bakaliami

Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy