Przepisy

Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki

Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki
Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki Składniki: Ciasto:  2 średnie cukinie ok. 60 dkg  1 większy ziemniak  3 łyżki

Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki

Składniki:

Ciasto:
 2 średnie cukinie ok. 60 dkg
 1 większy ziemniak
 3 łyżki mąki orkiszowej
 15 dkg śliwek kalifornijskich
 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
 1 łyżka masła miękkiego
 1 łyżeczka soli
 pieprz (opcjonalnie)
 olej do smażenia
 ręcznik papierowy do odsączania

Przygotowanie:

Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj. Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej. Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek – jedna łyżka ciasta. Placki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.

14 porcji

Czas przygotowania:
120 minut

A to już wiesz?  Pusta lodówka, a za drzwiami goście

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy