Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na placki:
– mÅ‚oda cukinia 3 sztuki
– jajka 2 sztuki
– szczypiorek 1 pÄ™czek
– czosnek 2 zÄ…bki
– mÄ…ka pszenna 4 Å‚yżki
– buÅ‚ka tarta 2 Å‚yżki
– szczypta soli i pieprzu
– olej rzepakowy
Składniki na dip:
– Å›mietana 18% BIO od OSM PiÄ…tnica 200 gram
– koperek 1 pÄ™czek
– szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.
Smacznego!