Pij na zdrowie
W miesiącach letnich, kiedy temperatury są szczególnie wysokie, ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Nie oznacza to jednak konieczności picia wyłącznie niegazowanej wody mineralnej. Zarówno w nawadnianiu, jak i gaszeniu pragnienia, sprawdzą się niektóre produkty spożywcze oraz zimne napoje przygotowywane na bazie herbaty i kawy.
Poziom płynów w ciele człowieka ma znaczący wpływ na zdrowie, wygląd i dobre samopoczucie. Ważne jest więc regularne nawadnianie organizmu, który szczególnie w obliczu wysokich temperatur, traci znaczne zapasy wody. Może skutkować to nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak uporczywe pragnienie, suchość w ustach, ból głowy, zaburzenia koncentracji i łaknienia oraz ogólne uczucie zmęczenia. Zgodnie ze wskazówkami Instytutu Żywności i Żywienia, w zależności od płci i wagi, powinniśmy spożywać od 2 do 2,5 litra płynów na dobę. Specjaliści zalecają regularne picie niegazowanej wody mineralnej, lecz to nie jedyny skuteczny sposób na zaspokojenie pragnienia. By nie popaść w monotonię, warto urozmaicać menu w sezonowe produkty spożywcze oraz zdrowe i nawadniające napoje w wersji mrożonej, wzbogacone smacznymi dodatkami. W tej roli doskonale sprawdzą się zimne kawy z mlekiem i herbaty w towarzystwie kostek lodu i owoców.
Zdrowe pragnienie
Woda stanowi średnio około 60% masy ludzkiego ciała, dlatego jej obecność w organizmie jest niezwykle ważna dla zdrowia, dobrego samopoczucia i atrakcyjnego wyglądu. Największą wagę do nawadniania przywiązuje się w lecie, ale o spożywanie odpowiednich ilości płynów należy dbać cały rok. Szczególnie narażone na nieprzyjemne konsekwencje związane z ich niedoborem, są osoby przeziębione, kobiety w ciąży, seniorzy i sportowcy. Jednak co ważne, nie tylko picie wspomaga gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Jak wynika z badań „Water, hydration, and health”, przeprowadzonych przez lekarzy z Uniwersytetu Tuftsa, uwzględnienie wybranych pokarmów w codziennej diecie może pokryć nawet do 20% dziennego zapotrzebowania na płyny. Najlepsze będą świeże owoce i warzywa, a w szczególności melony, arbuzy, truskawki oraz sałata, kapusta, ogórki czy gotowana dynia. W lecie polecane są także różnego rodzaju zupy i koktajle, przygotowywane na bazie naturalnych składników. Eksperci zalecają także, by rano oraz przed posiłkami wypijać szklankę niegazowanej wody z plasterkiem cytryny, która zmniejszy łaknienie i wspomoże pracę żołądka.
Orzeźwiająca siła herbaty
Herbaty przygotowywane z różnych gatunków mieszanek, nie tylko skutecznie gaszą pragnienie, ale są również cenione ze względu na właściwości odżywcze i łagodzące szereg dolegliwości. Te zdrowe propozycje sprawdzają się zarówno w wersji gorącej, jak i mrożonej – dlatego latem z powodzeniem zastąpią orzeźwiającą wodę. Herbata, mocno schłodzona po zaparzeniu, serwowana z kostkami lodu, miodem, świeżymi ziołami czy owocowymi dodatkami, stanowi naturalną alternatywę dla słodzonych soków czy ich gazowanych odpowiedników. Co ważne, jej cenne właściwości, niezależnie od temperatury serwowania, pozostają niezmienne. Przed rozpoczęciem przyrządzenia warto zwrócić uwagę na sposób parzenia, zależny od gatunku wybranej przez nas mieszanki. – Przygotowanie mrożonego napoju na bazie czarnej herbaty zaczynamy od zalania mieszanki tzw. „białym wrzątkiem”, czyli wodą o temperaturze 95-96⁰C. Jej zaparzanie powinno trwać od 3 do 4 minut, po upływie których czekamy, aż herbata wystygnie – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Podobny sposób przyrządzania dotyczy mrożonych herbat na bazie odmiany zielonej. Warto jednak pamiętać, że tego typu susz należy zalewać wodą o temperaturze 60 do 80⁰C. Parzenie przez ok. 2 minuty pozwoli uzyskać napój o pobudzających właściwościach, idealny na letnie, gorące dni – dodaje ekspert. Dodatki, które najlepiej komponują się z tego typu zimnymi propozycjami to owoce np. cytryna, arbuz, maliny, mango czy brzoskwinia i świeże zioła np. bazylia, mięta czy stewia.
Mrożona herbata jest również doskonałą propozycją dla dzieci. W tej roli sprawdzą się mieszanki owocowe skomponowane z naturalnego suszu, które są pozbawione teiny i mogą być bezpiecznie podawane najmłodszym. Przygotowywanie rozpoczynamy od pięciominutowego parzenia. Następnie napój studzimy i gdy osiągnie temperaturę pokojową – wkładamy do lodówki aż do momentu całkowitego schłodzenia. Zwykle intensywny bukiet smakowy herbat owocowych nie wymaga wzbogacania dodatkami. Zwolennikom słodszych propozycji do gustu może jednak przypaść połączenie napoju o smaku czerwonych owoców leśnych czy jabłka i mango z odrobiną miodu.
Dzięki naturalnemu, orzeźwiającemu działaniu, w upalne dni doskonale sprawdzi się mrożona herbata przygotowana na bazie suszonych liści mięty. Podobnie jak w przypadku mieszanek owocowych, zaczynamy od parzenia, następnie studzimy do temperatury pokojowej i chłodzimy w lodówce. Do serwowanej w wysokiej szklance z lodem herbaty możemy dodać plaster cytryny lub limonki, który idealnie podkreśli orzeźwiający smak napoju. Mieszanki na bazie ziół cechuje pozytywny wpływ na zdrowie. Pijąc regularnie miętę, unikniemy problemów żołądkowych, ukoimy nerwy i wspomożemy metabolizm.
Mrożone pobudzenie
Ostatnie badania, opublikowane na łamach magazynu medycznego PLOS ONE dowodzą, że kawa nie powoduje odwodnienia organizmu. Wręcz przeciwnie – została uznana za napój, którego spożywanie można wliczyć w zalecaną dzienną dawkę przyjmowanych płynów. Ponadto, jak wykazały badania amerykańskich lekarzy z Uniwersytetu Tuftsa, mleko, czyli jeden z najczęstszych kawowych dodatków jest ważnym źródłem wody w codziennej diecie. To z tych powodów mrożone wersje, gwarantujące przyjemne orzeźwienie w upalne dni, pomogą w nawadnianiu i odżywieniu organizmu. Jak zatem przygotować szybkie i smaczne propozycje tego typu? – Najpopularniejszą metodą przyrządzania mrożonej kawy jest ostudzenie wcześniej zaparzonego espresso i zmieszanie go w shakerze z kostkami lodu i mlekiem – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Jeśli dysponujemy spieniaczem, możemy zastąpić lód ubitą na zimno mleczną pianką – dodaje ekspert. Ciekawą propozycją jest chętnie serwowany na całym świecie, a pochodzący z Algierii Mazagran – mocno zmrożona kawa podawana w wysokiej szklance z rumem lub miodem i plasterkiem cytryny. Z kolei w Australii w walce z upałami sprzyja Ice Shot, czyli pojedyncze espresso, które od razu po zaparzeniu, przelewa się do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu. W ten sposób szybko się ochładza. Opcjonalnie, można je serwować z gałką lodów i bitą śmietaną.