Przepisy

PESTO W 3 WERSJACH

PESTO W 3 WERSJACH
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy. PESTO W 3 WERSJACH Składniki: Pesto klasyczne: 100 g bazylii 2

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

PESTO W 3 WERSJACH

Składniki:
Pesto klasyczne: 100 g bazylii
2 ząbki czosnku, sól gruboziarnista, 100 g parmezanu, 400 g oliwy extra vergine, 50 g orzeszków piniowych, 3 kostki lodu
Pesto czerwone: 2 ząbki czosnku, sól gruboziarnista, 100 g parmezanu, 400 g oliwy extra vergine, 100 g migdałów, 200 g suszonych pomidorów
Pesto sycylijskie: 100 g suszonych pomidorów, 200 g pistacji, 50 g sera pecorino, 400 g oliwy extra vergine, 100 g parmezanu

Sposób przygotowania:
Pesto klasyczne: Wlewamy połowę porcji oliwy do miksera. Dodajemy orzeszki piniowe, odrobinę soli i czosnek, następnie miksujemy. Dodajemy połowę porcji bazylii, 3 kostki lodu, resztę pozostałej oliwy, połowę porcji parmezanu i miksujemy ruchem pulsacyjnym. Dodajemy resztę bazylii i oliwy, po czym ponownie miksujemy pulsacyjnie. Wykorzystujemy od razu, trzymamy w lodówce (przykryte 1 cm oliwy) lub zamrażamy (na maksymalnie 3 miesiące).

Pesto czerwone: Wlewamy połowę porcji oliwy do miksera. Dodajemy suszone pomidory, odrobinę soli i czosnek, następnie miksujemy. Dodajemy migdały, resztę pozostałej oliwy, połowę porcji parmezanu i miksujemy ruchem pulsacyjnym. Dodajemy resztę oliwy i znów miksujemy pulsacyjnie.

Pesto sycylijskie: Wlewamy połowę porcji oliwy do miksera. Dodajemy suszone pomidory, odrobinę soli i czosnek, następnie i miksujemy. Dodajemy połowę pistacji, 3 kostki lodu, resztę pozostałej oliwy, ser pecorino, połowę porcji parmezanu i miksujemy ruchem pulsacyjnym. Dodajemy resztę bazylii i oliwy, po czym ponownie miksujemy pulsacyjnie.

Porada:
• Dodajemy lód i miksujemy pulsacyjnie, aby nie dopuścić do nagrzania się bazylii. Rozgrzana bazylia nabiera gorzkiego posmaku, który sprawi, że pesto będzie do wyrzucenia.
• Jeśli chcemy trzymać pesto przez jakiś czas w lodówce, musimy je zabezpieczyć jednym z najstarszych konserwantów świata, czyli oliwą extra vergine. Dzięki oliwie pesto, oddzielone od powietrza, nie będzie się psuć.

A to już wiesz?  Na kulinarne wycieczki zaprasza mistrz kuchni

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy