PESTKI DYNI – jesienne skarby natury
Jesienią króluje jej wysokość dynia, która zachwyca kolorem, wielkością, różnorodnością i smakiem. Jest dynia piżmowa, zwyczajna, muskat, makaronowa, dynia francuska czy Hokkaido… a wszystkie jej odmiany są pełne cennych wartości odżywczych, zwłaszcza ukryte w jej wnętrzu nasiona. Sprawdź jakie prozdrowotne działanie mają EKO Pestki dyni HELIO Natura i korzystaj w pełni z jesiennych skarbów natury!
PESTKI DYNI – MOC ZDROWIA
Największą zaletą dyni i jej nasion jest bogactwo minerałów – magnezu, fosforu, miedzi, potasu, żelaza i… cynku, który w sezonie jesiennym odgrywa ważną rolę w codziennej diecie, gdyż wzmacnia nasz układ immunologiczny. Pestki dyni HELIO Natura zawierają także witaminy z grupy B – tiaminę i ryboflawinę, które w połączeniu z minerałami – dbają o układ nerwowy i prawidłowy metabolizm energetyczny. Ponadto, nasiona dyni są dobrym źródłem witaminy E, chroniącej nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, a także dostarczają białka i błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i pomaga oczyścić organizm ze złogów i toksyn.
PESTKI DYNI W JESIENNYM MENU
Sezon na dynię nie może obejść się bez pysznej, rozgrzewającej zupy – krem naturalnie w duecie z delikatnie prażonymi Pestkami dyni HELIO Natura, które doskonale komponują się także z jesiennymi surówkami i sałatkami. Pestki dyni HELIO Natura warto dodawać też do koktajli, musli, smoothies, jogurtów czy owsianek. Pestkami dyni można posypywać dipy, musy, hummusy lub przyrządzić z nich wyśmienite sosy, np. pesto i przeróżne pasty kanapkowe. Jesienią, z Pestek dyni HELIO Natura możemy również wyczarować przeróżne chrupiące, domowe wypieki lub po prostu stworzyć z ich dodatkiem apetyczne dekoracje do ciast…
Nasiona dyni to wspaniałe jesienne skarby natury z których warto korzystać w codziennej kuchni! Pestki dyni HELIO Natura mają bowiem szerokie zastosowanie kulinarne i mnóstwo cennych, prozdrowotnych właściwości. Co ważne, nie zawierają żadnych sztucznych dodatków i konserwantów! To EKO nasiona pochodzące z certyfikowanego rolnictwa ekologicznego (certyfikat AGRO BIO TEST), dlatego będą też naturalnie świetną przekąską do podgryzania i pochrupania podczas chłodnych, jesiennych wieczorów przed TV.