Przepis kulinarny
Pęczakowa kutia wigilijna
Składniki:
– 150 g maku
– 200 g kaszy jęczmiennej pęczak np. marki Halina (2 torebki)
– ok. 5 łyżek płynnego miodu
– ok. 250 g ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele)
– 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– łyżka masła
Wykonanie:
1. Mak zagotować w garnku w niedużej ilości wody około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedzić w ściereczce, odstawić i po wystygnięciu zmielić kilkakrotnie w maszynce.
2. Kaszę jęczmienną pęczak ugotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i również odstawić do wystygnięcia.
3. Suszone owoce i rodzynki zalać ciepłą wodą, by zmiękły. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
4. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodając płynny miód, ekstrakt waniliowy i masło.
5. Przed podaniem przechowywać w lodówce.
Smacznego!