Informacja prasowa
Warszawa, 9 sierpnia 2018 r.
W tym roku lato jest dla nas wyjątkowo łaskawe – pogoda dopisuje, a my możemy do woli korzystać ze słońca i spędzać czas na świeżym powietrzu. Kto z nas nie marzy o chwili relaksu na leżaku, najlepiej w otoczeniu zieleni, z orzeźwiającym, zimnym koktajlem w ręku? Podpowiadamy jak przygotować takie napoje, by były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, dzięki połączeniu świeżych owoców z orzechami.
Gdy lato w pełni, przez upały często praktycznie nie mamy ochoty na jedzenie. Nie możemy jednak zapominać o tym, by w taką pogodę odpowiednio nawadniać i schładzać organizm oraz dostarczać mu odpowiedniej dawki energii. Idealnym odżywczym połączeniem są więc koktajle. Wykorzystując to, co w sezonie mamy pod ręką – świeże warzywa czy owoce i łącząc je z pełnowartościowymi, bogatymi w składniki odżywcze produktami takimi jak np. orzechy, uzyskujemy efekt idealny. Taki napój z powodzeniem może towarzyszyć nam w chwilach wakacyjnego relaksu, a nawet, zależnie od składników, stanowić odżywcze, pełne witamin śniadanie.
Owocowy koktajl z mlekiem z orzechów nerkowca
Składniki:
• 2 banany
• 250 g jeżyn
• 75 g Orzechów Nerkowca Bakalland
• 4 szklanki wody
• 1 łyżeczka syropu klonowego
• Kilka listków mięty
Przygotowując domowe mleko z nerkowców, orzechy przekładamy do naczynia blendera i zalewamy wodą. Miksujemy bardzo dokładnie, aż uzyskamy kremową konsystencję. Owoce myjemy, banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do mleka, dosładzamy odrobiną syropu klonowego i ponownie blendujemy. Koktajle podajemy z listkiem mięty.
Mrożone latte z migdałami
Składniki:
• 150 ml schłodzonego mleka
• Kilka kostek lodu
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 100 ml gorącej wody
• 100 ml śmietanki kremówki 30%
• 100 g Migdałów Bakalland
• 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Kawę zaparzamy w 100 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy w niewielkim garnku tak, by powstała bita śmietana. Mleko, wystudzoną kawę, migdały i cukier trzcinowy blendujemy i przelewamy do wysokiej szklanki. Dodajemy kostki lodu, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy pokruszonymi migdałami.
Zielony koktajl pistacjowy
Składniki:
• 2 kiwi
• 1 awokado
• 20 g liści szpinaku
• 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
• 200 ml wody
• Łyżka miodu
• Kilka listków mięty
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ z każdej połówki. Pistacje wyjmujemy z łupinek. Wszystkie składniki przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy wodę i łyżkę miodu. Blendujemy na gładki koktajl. Podajemy z miętą i posiekanymi pistacjami.