Produkty Produkty dla dzieci

Orzechy nerkowca – zdrowie ma orzechowy smak

Orzechy nerkowca – zdrowie ma orzechowy smak
Orzechy nerkowca – zdrowie ma orzechowy smak Są coraz dużo popularne jako zdrowa przekąska, coraz częściej zastępują także tradycyjne słodycze oraz suplementy diety, mające poprawiać

Orzechy nerkowca – zdrowie ma orzechowy smak

Są coraz dużo popularne jako zdrowa przekąska, coraz częściej zastępują także tradycyjne słodycze oraz suplementy diety, mające poprawiać pracę mózgu. Włoskie, arachidowe czy laskowe ? nieważne jakie, ważne, by chrupać je na zdrowie!

Najbardziej rozpowszechnione w Polsce są orzechy włoskie, rosnące od wieków na terenie naszego kraju, a także orzechy laskowe. Od zawsze dodawano je do tradycyjnych wypieków oraz deserów. W tych latach funkcja orzechów nieco się zmieniła, przestały być traktowane jako zwykłe bakalie, a stały się uzupełnieniem diety świadomych osób, dbających o zdrowie i wysoką wartość swoich posiłków. I słusznie, orzechy nie tylko poprawiają kondycję, ale i samopoczucie. Zawierają białko, witaminy A, D i E oraz wiele cennych składników jak wapń, fosfor, żelazo, potas czy sód. Pomimo wysokiej kaloryczności naprawdę warto docenić tłuszcze zawarte w orzechach, które tę kaloryczność powodują. Jedno- i wieloniensycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a zawartość kwasu gamma-linolenowego chroni układ krążenia przed chorobami wieńcowymi.

Jednym z rodzajów orzechów, święcących w obecnym czasie triumfy, są orzechy nerkowca. Tak właściwie ich nasiona pochodzą z tropikalnego drzewa o nazwie Nanercz Zachodni i są bliskimi krewnymi mango i pistacji. Początkowo drzewa nerkowca hodowane były ze względu na drogocenne drewno, z czasem dopiero doceniono ich smaczne nasiona. Zawierają one co prawda duże ilości tłuszczów, ale są to tłuszcze bardzo lubiane przez organizm człowieka, są zdrowe i nie tuczą, więc bez obaw można a nawet powinno się je spożywać nawet codziennie. Orzechy nerkowca zawierają też przeciwutleniacze, które odgrywają kluczową rolę w profilaktyce antynowotworowej, a także magnez, wpływający korzystnie na kondycję psychiczną i regulujący pracę mięśni. Orzechy nerkowa posiadają wielu zwolenników, ze względu na nasz lekko słodkawy, maślany smak. Często można spotkać się z określeniem, że są to najsmaczniejsze orzechy świata. Są bardzo miękkie, dlatego stanowią doskonałą przekąską nawet dla tych, którzy już dawno odmawiali sobie chrupania orzechów przez tzw. ?słabe zęby?. Orzechy nerkowca świetnie sprawdzą się jako dodatek do musli, jogurtu czy porannej owsianki a również do dań głównych, makaronów, zapiekanek i wszelkich deserów. Garść orzechów nerkowca może stawać się samodzielnym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem.

A to już wiesz?  LenVitol w codziennym menu

Orzechy nerkowca – zdrowie ma orzechowy smak

Warto zaprzyjaźnić się na stałe z orzechami nerkowca. Są one coraz lepiej dostępne, a nie ma szczególnego kłopotu z nabyciem tej zdrowej orzechowej przekąski. Orzechy nerkowca w pełnie można kupić zarówno na wagę, jak również oczywiście w przeróżnych opakowaniach. Nowością na targu jest czyste, naturalne masło orzechowe z nerkowców ? wymienia Ewa Janicka Technolog Żywności z firmy Prmavika. Kupując orzechy luzem warto sprawdzić czy nie mają żadnych nalotów, nie są zjełczałe, zwietrzałe lub przebarwione. Natomiast decydując się na produkty pochodne, np. masła orzechowe, należy wybierać właśnie te, które nie zawierają konserwantów i innych sztucznych dodatków. Tylko wtedy można być pewność, że produkt jest pełnowartościowy, a walorami odżywczymi dorównuje świeżym nasionom ? dodaje Janicka.

30 g orzechów nerkowca pokrywa ? dziennego zapotrzebowania na fosfor. Jego niedobór prowadzi do poważnych zaburzeń pracy serca i nerek. Dlatego niezwykle ważne jest, by nie spożywać ich tylko okazjonalnie, ale wykonać z nich stały składnik diety, która pozwoli zajmować się nie tylko dobrym zdrowiem, ale też świetnym humorem i dobrą kondycją przez lata.

www.primavika.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy